Beoordeling door klanten: 8,6/10 - 164 beoordelingen

Maak gebruik van het recht op Vrije Advocaat Keuze

Sinds de uitspraak van het Europese Hof van Justitie de inperking van de vrije advocaat keuze door Rechtsbijstandverzekeraars aan banden heeft gelegd, hebben verzekerden het recht zelf hun advocaat te kiezen. Verzekeraars dienen de kosten van de advocaat te vergoeden, ook al is deze advocaat of jurist dus niet in dienst van de rechtsbijstandsverzekering zelf. Verzekeraars hebben op verschillende manieren getracht deze uitspraak te omzeilen door externe advocaatkosten te beperken tot een maximale vergoeding of door de voorwaarden van de verzekering aan te passen. Het recht op vrije advocaat keuze staat echter voorop en een rechtsbijstandsverzekering mag u in principe niet weigeren dat u zelf een advocaat inschakelt.

Waarom is het verstandig een eigen advocaat in te schakelen?

Rechtsbijstandverzekeraars verlenen bij voorkeur rechtsbijstand met behulp van juristen en advocaten in eigen loondienst. Zo kunnen zij de de kosten en de regie van uw geschil beter in de hand houden. De belangen van een verzekeraar komen echter lang niet overeen met die van u. Er zijn tal van voorbeelden te vinden waarbij onterecht is geadviseerd te schikken of tegen lagere vergoeding dan haalbaar is. Hoe sneller een zaak is geschikt of is teruggetrokken, hoe minder kosten een verzekeraar maakt. Uiteindelijk worden er minder procedures gevoerd waarbij de rechter wordt gevraagd om een uitspraak. Als u besluit zelf een advocaat in te schakelen, dan:

  • weet u zeker dat er alleen naar uw belang wordt gekeken;
  • maakt u gebruik van specialisten in het betreffende rechtsgebied;
  • worden uiteindelijke procedures gevoerd door advocaten met meer proceservaring;
  • behaalt u vaak een betere uitkomst.

Kosten Advocaat worden vergoed door rechtsbijstandsverzekering

Alhoewel de meeste rechtsbijstandverzekeraars de vrije advocaat keuze  trachten in te perken, worden de meeste kosten gewoon vergoed door de verzekering. De verzekering mag u het recht op een eigen advocaat niet ontzeggen. Wel kunnen ze de financiële uitkering beperken. En u bent altijd verplicht vooraf toestemming te vragen. Op de website van de consumenten bond, valt te lezen welke vergoedingen de verschillende verzekeraars uitkeren.

Ontevreden over uw Rechtsbijstandsverzekering?

Bent u ontevreden over de inzet, het advies of resultaat van uw Rechtsbijstandsverzekering? Maak dan gebruik van onze vrijblijvende second opinion. U heeft ten alle tijde recht op een vrije advocaat keuze. Leg uw zaak voor en ontvang gratis en vrijblijvend een second opinion voor uw geschil of rechtszaak.

MEER INFORMATIE ONTVANGEN?

Vul het formulier in voor meer informatieSluiten