Alcoholslot oogst kritiek van strafrechters

Het CBR legt standaard een alcoholslot op aan automobilisten die met een alcoholpercentage van 1,3 promille hebben gereden. Veel strafrechters vinden dat hierbij maatwerk ontbreekt. (bron: rechtspraak.nl) Zo wordt geen rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de overtreder.

Zo wordt niet gekeken naar de hoogte van het inkomen van de overtreder en welke functie iemand heeft. Zo kan een vrachtwagenchauffeur bijvoorbeeld zijn werk niet meer doen omdat er geen alcoholslot in een vrachtauto wordt ingebouwd, alhoewel dit technisch wel mogelijk is.

Ook zei een strafrechter in Alkmaar dat hij er moeite mee heeft dat er twee overheidsinstanties los van elkaar straffen over hetzelfde feit!

TE HOGE KOSTEN

De kosten voor een alcoholslot bedragen tussen de € 3.500,00 en € 4.500,00. Deze dient de overtreder te voldoen, bij gebreke waarvan hij niet meer mag autorijden. Voordat er met de auto kan worden gereden dient er eerst goed te worden geblazen in het slot. De auto rijdt alleen als er minder dan 0,2 promille wordt geblazen. Er zijn sinds december 2011 in totaal  6.673 alcoholslotprogramma’s opgelegd. Slechts 2.700 overtreders rijden met een alcoholslot rond. Naar alle waarschijnlijkheid is het voor de meeste overtreders te duur om een alcoholslot te laten inbouwen. Zo wordt als het ware het rijbewijs voor onbepaalde tijd ingevorderd.

Alcoholslot definitief van de baan!

Minister Ard van de Steur heeft op 18/2/2016 een brief geschreven aan de Tweede Kamer dat het alcoholslotprogramma niet meer zal worden opgelegd. De rechter zal naar verwachting nu eerder én langer een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen.

Heeft u een vraag bel dan met één van onze ervaren advocaten op nummer 073 615 43 11 of vul het webformulier aan de rechterzijde van deze pagina in!

mr. C.A.M.H. Vink