Beoordeling door klanten: 8,6/10 - 164 beoordelingen

Faillissement en doorstart

Van een doorstart na faillissement wordt gesproken wanneer een ondernemer na een faillissement gezonde onderdelen van zijn bedrijf voortzet. Een doorstart van een onderneming na faillissement kan aan de orde zijn als er vraagtekens gezet moeten worden bij een deel of gehele continuïteit van de onderneming. Bij een faillissement en doorstart staat het behouden van de gezonde onderdelen van een onderneming in ieder geval centraal.

Bel met uw vraag vrijblijvend met onze ervaren advocaten op nummer 073 – 615 43 11 of stel uw vraag via ons webformulier op de rechterzijde van deze pagina.

Doorstart voor iedereen mogelijk?

Een faillissement en doorstart is alleen mogelijk wanneer de onderneming wordt gedreven in de vorm van een besloten vennootschap of andere rechtspersoon, zoals bijvoorbeeld de NV en de stichting.

Faillissement en doorstart met of zonder personeel

Voornamelijk wordt een doorstart na faillissement gerealiseerd om van het overbodig personeel af te kunnen. Bij een doorstart na faillissement hoeven personeelsleden van het failliete bedrijf onder omstandigheden niet overgenomen te worden. Voor veel personeelsleden heeft een doorstart van een bedrijf na faillissement dan ook nadelige gevolgen, ze blijven werkloos achter als de onderneming een succesvolle doorstart maakt na faillissement.

Succesvolle doorstart

Voor een succesvolle doorstart van de onderneming na faillissment is het vereist dat er gezonde onderdelen onderdelen zijn binnen het bedrijf. Ook moeten uw afnemers niet afhaken. Een doorstart na faillissement staat of valt met tijdige voorbereidingen zodat een doorstart na faillissement direct kan worden gerealiseerd.

Financiering van de doorstart

Het financieren van een faillissement en doorstart is over het algemeen moeilijk te realiseren. De huisbankier en leveranciers verlenen niet snel hun medewerking aan een doorstart na faillissement. Vaak zijn zij de grootste schuldeisers. Voor een doorstart van de onderneming na faillissement is het vaak noodzakelijk om een nieuwe financier te vinden, die de doorstart van het bedrijf mogelijk moeten maken.

Plan een doorstart na faillissement vooruit

-Begin met het maken van een plan voor de doorstart, waaronder het ondernemingsplan, ruim voordat het faillissement van de onderneming is uitgesproken.
-Laat uw (on-)roerende zaken taxeren, zodat uw sneller zaken kunt doen met de curator over de doorstart na faillisement.
-Voorkom bestuurdersaansprakelijkheid. Elke procedure opgestart door de curator kan de doorstart na faillissement moeilijker of onmogelijk maken. Meldt betalingsonmacht tijdig bij de belastingdienst.
-Zorg tijdig voor een financiering voor uw doorstart na faillissement. Dit kan bij uw huisbankier maar ook andere financiers of investeerders kunnen bij uw plannen voor een doorstart worden betrokken. Vaak heeft een huisbankier zekerheden bedongen en ontkomt u er niet aan dat zij moeten instemmen met een doorstart na faillissment.
-Zorg dat tijdig een nieuwe rechtspersoon voor de doorstart na faillissement klaar staat.
-Klanten en leveranciers die van belang zijn voor het voortbestaan van uw nieuwe onderneming dienen vooraf van alles op de hoogte worden gebracht.
-Laat specialisten op het gebied van doorstart onderhandelen met de curator over de overnamen van activa dat past binnen het ondernemingsplan van de doorstart na faillissement.
-Correspondeer regelmatig met de belangrijkste belanghebbenden voor de doorstart. Een succesvolle doorstart staat of valt met vertrouwen!
-Iedere dag na faillissement dat de doorstart niet rond is, wordt de onderneming minder waard. Wanneer de doorstart niet binnen enkele dagen definitief geregeld is, overweeg dan of de doorstart na faillissement nog wel door moet gaan.

Vrijblijvend advies over faillissement en doorstart?

Onze faillissementsrecht advocaten zijn u graag van dienst. Neem voor een vrijblijvend advies over een faillissement en doorstart direct contact op met 073 – 615 43 11 of info@rechtnet.nl

Of stel uw vraag via ons webformulier of ga een chatsessie met ons aan.

MEER INFORMATIE ONTVANGEN?

Vul het formulier in voor meer informatieSluiten