Het alcoholslotprogramma (ASP) voor beroepschauffeurs

Sinds 4 juni 2010 bestaat de mogelijkheid tot het opleggen van een alcoholslotprogramma (ASP) voor verkeersovertreders. Deze maatregel is bedoeld om zware alcoholdrinkers harder aan te pakken en de verkeersveiligheid te vergroten.

Opleggen van een ASP

Een ASP kan worden opgelegd wanneer er bij een aangehouden bestuurder tijdens een alcoholcontrole een promillage van 1,3 en hoger wordt vastgesteld. Voor beginnende bestuurders, personen die minder dan vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs, geldt een promillage van 0,8 en hoger. De maatregel wordt vervolgens opgelegd door het CBR, waarbij ook het rijbewijs wordt ingevorderd en ongeldig wordt verklaard. Het rijbewijs kan vervolgens weer worden aangevraagd met een code 103 vermelding. Hieruit kan worden opgemaakt dat er met een alcoholslot gereden dient te worden.

Heeft u een vraag bel dan geheel vrijblijvend met één van onze ervaren advocaten op nummer 073 615 43 11 of stel uw vraag via ons webformulier op de rechterzijde van deze pagina.

Hoe werkt het ASP

Dit alcoholslot wordt ingebouwd in een persnonenauto (rijbewijs categorie B), waarbij er voorafgaand aan het starten van de auto, door de bestuurder geblazen moet worden. De auto kan dan niet worden gestart, wanneer het apparaat een alcoholpromillage boven de 0,2 constateert. Dat betekent dat de bestuurder nagenoeg nuchter moet zijn, om de auto te kunnen starten. Het alcoholslotprogramma kent een duur van minimaal twee jaar. Na de twee jaar wordt besloten of het programma wordt beëindigd of voor een langere periode voortgezet moet worden.

Het ASP voor beroepsbestuurders

Het alcoholslot kan alleen in personenauto’s worden ingebouwd. Bestuurders die zijn aangewezen op dit programma kunnen dus geen aanspraak maken op een geldig rijbewijs en mogen geen enkel motorvoertuig besturen. Voor mensen die voor hun beroep een motorvoertuig besturen, zoals bus- en vrachtwagenchauffeurs, heeft deze maatregel daarom verregaande consequenties. Voor deze groep wordt bewust geen uitzondering gemaakt, omdat de wetgever van beroepschauffeurs een bijzonder verantwoordelijkheidsgevoel verwacht. Wanneer uw rijbewijs is ingevorderd en u bent het hier niet mee eens, kunt u de hulp van een strafrecht advocaat van RechtNet Advocaten inschakelen.