Beoordeling door klanten: 8,6/10 - 164 beoordelingen

Merkregistratie

Merkregistratie
Elke onderneming gebruikt wel een of meerdere merknamen. Een naam, een logo of een slogan waarmee het product of de dienst van de onderneming wordt herkend. U wilt niet het risico lopen dat iemand dezelfde of een vergelijkbare naam gebruikt en daarmee meelift op uw reputatie of daaraan afbreuk doet. Uw merk beschermen is daarom van groot belang. Wij zijn u daarbij graag van dienst.

Wat is een merk?

Een merk is een teken ter onderscheiding van producten of diensten van een onderneming. Aan de hand van een merkaanduiding is een product door de consument te herkennen . Een merk zegt iets over de herkomst. Immers zonder merkteken zou het voor de consument moeilijk zijn om te kiezen tussen de veelheid in aanbod en zou er verwarring kunnen ontstaan.

Welke soorten merken kan ik beschermen?

Vrijwel alle ‘onderscheidingstekens’ kunt u als merk beschermen. Denk aan: bedrijfsnamen, productnamen, logo’s, slogans, schrijfwijzen, keurmerken, familienamen, artiestnamen, portretten, titels, (vormen van) verpakkingen en zelfs kleuren, geuren en geluiden. Wel dient het te beschermen merk aan een aantal eisen te voldoen. Zo dient een merk voldoende onderscheidend vermogen te hebben, mag het niet beschrijvend zijn, geen verwarring scheppen en niet misleidend zijn. Om te bepalen of uw merk aan deze eisen voldoet, kunnen wij u van dienst zijn.

Hoe kan ik mijn merk beschermen?

Uw merk beschermen bereikt u niet enkel door het gebruik daarvan maar daarvoor is registratie bij een officieel merkenregister vereist. Pas na de merkregistratie ontstaat een exclusief recht waarmee kan worden opgetreden tegen (soort)gelijke inbreukmakende merknamen, logo’s, slogans, handelsnamen of domeinnamen.

Registreren van een merk

Een merk registreren kan voor de Benelux en voor heel Europa ineens gebeuren. Ook kan een merk wereldwijd geregistreerd worden maar dit bestaat uit losse registraties per land. De Europese en internationale registratie zijn een stuk duurder dan de merkregistratie voor de Benelux en is alleen interessant als het bedrijf van plan is in een groot deel van Europa of de wereld actief te zijn. Een merk registreren zonder dat het gebruikt wordt, heeft geen zin omdat het merkenrecht vervalt als het vijf jaar niet is gebruikt.

Hoe registreer ik een merk?

In sommige landen is men verplicht een merkengemachtigde in te schakelen, maar in de meeste gevallen zoals in de Benelux en Europa, mag men dit ook zelf doen. Het registreren van een merk is echter meer is dan het invullen van wat formulieren. Er dient rekening te worden gehouden met verschillende praktische en juridische aspecten. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de registratie wordt goedgekeurd en het merk zo optimaal mogelijk beschermd is. Daarom is het verstandiger om advies en te vragen van een specialist.

Kosten merkregistratie

De kosten voor een geslaagde merkregistratie is een eenmalige investering waarvoor u 10 jaar lang het exclusieve merkenrecht verkrijgt. Na afloop van deze periode kunt u de registratie verlengen Wanneer de registratie wordt afgekeurd ontvangt u de kosten niet terug. Dat onderstreept nog eens het belang om een specialist in te schakelen. Deze deskundige hulp kunnen wij u bieden. Wij begeleiden uw merkregistratie en adviseren u over mogelijkheden tot (optimaliseren van) de bescherming van uw te beschermen merk .

MEER INFORMATIE ONTVANGEN?

Vul het formulier in voor meer informatieSluiten