OM niet ontvankelijk door alcoholslot

OM niet ontvankelijk door alcoholslot

Het Gerechtshof in Den Haag heeft op 22/9/2014 in 3 strafzaken waarin het ging over over rijden onder invloed het OM niet ontvankelijk verklaard.De reden daartoe was dat het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (=CBR) al een alcoholslot had opgelegd.

Straf of maatregel?

Het opleggen van een alchoholslot en het hieraan verbonden programma wordt volgens de wet gezien als een bestuurlijke maatregel en niet als een straf. Het OM mag om deze reden dus ook separaat tot strafvervolging overgaan als het alcoholslotprogramma wordt opgelegd.

Alcoholslotprogramma toch een straf?

Het Gerechtshof te Den Haag heeft bepaald dat het alcoholslotprogramma een zo ingrijpende maatregel is dat die moet worden gezien als het opleggen van een straf. Dit botst met het Ne Bis In Idem-beginsel wat voorschrijft dat iemand niet tweemaal mag worden vervolgd voor hetzelfde feit, hetgeen in feite is gebeurd! Dit kan niet volgens het gerechtshof. U kunt op deze wijze dus eenvoudig uw ingevorderde rijbewijs terugvorderen.

Alcoholslot definitief van de baan!

Minister Ard van de Steur heeft op 18/2/2016 een brief geschreven aan de Tweede Kamer dat het alcoholslotprogramma niet meer zal worden opgelegd. De rechter zal naar verwachting nu eerder én langer een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen.

Vrijblijvend contact over het alcoholslot?

Wordt u strafrechtelijk vervolgd en is er tevens een alcoholslotprogramma opgelegd, neem dan vrijblijvend contact op met één van de ervaren strafrecht advocaten van RechtNet Advocaten. U kunt bellen op nummer 073 615 43 11 of uw vraag mailen naar info@rechtnet.nl.

mr. C.A.M.H. Vink.