Garagebedrijf krijgt gelijk van rechter in Arnhem bij geschil over aankoop wagen

Een particulier koopt een Volkswagen Transporter van tien jaar oud bij een autobedrijf. Daarvoor ruilt hij een Volkswagen Caddy van twee jaar oud in. Bij de aankoop van deze auto heeft de particulier een bedrag van ruim 3.200 euro aan BPM teruggekregen van de belastingdienst op grond van een gehandicaptenregeling. Hij wil geen gebruik maken van de mogelijkheid om extra BOVAG-garantie af te sluiten. Een aantal maanden later sleept de particulier het garagebedrijf voor de rechter in Arnhem. Hij stelt het bedrijf aansprakelijk voor enkele gebreken aan de auto én voor het feit dat de belastingdienst de BPM terugvordert. Het garagebedrijf schakelt RechtNet Advocaten in en wordt in hoger beroep in het gelijk gesteld.

Zeven maanden na de verkoop van de Volkswagen Transporter ontvangt het garagebedrijf een brief van de advocaat van de koper. Die schrijft dat de auto niet voldoet aan de verwachtingen. Er ontbreekt een sleutel, de afstandsbediening werkt niet en de auto trilt tijdens het rijden. De koper stelt de garage verantwoordelijk voor de kosten voor een nieuwe sleutel met afstandsbediening en het balanceren van de auto. De kosten hiervan bedragen 232 euro. Ook geeft hij aan dat de versnellingsbak slipt en vervangen moet worden. Verder speelt er nog een geschil over de BPM die de koper terug moet betalen aan de belastingdienst. De advocaat is van mening dat het garagebedrijf de cliënt hierover had moeten informeren en stelt het bedrijf verantwoordelijk.

Formulieren

Het garagebedrijf schrijft in een reactie dat het coulancehalve bereid is om de kosten van 232 voor de sleutel met afstandsbediening en het balanceren te vergoeden. Ook wil de garage de wagen ophalen om de automatische transmissie te laten testen bij een erkend bedrijf. Mocht blijken dat de automatische transmissie niet goed functioneert, dan wil het garagebedrijf ook nog de kosten voor het herstel hiervan betalen. Dit ondanks dat niet vaststaat dat het probleem al binnen enkele maanden na de verkoop is ontdekt. Voor wat betreft de BPM stelt de garage dat de koper bij de aankoop van de Volkswagen Caddy formulieren heeft moeten ondertekenen om vrijstelling te krijgen voor betaling van de BPM. Daarom is de garage er vanuit gegaan dat de koper ook op de hoogte was van de regels bij de verkoop van de auto.

Afzien van garantie

De koper is hiermee niet akkoord en gaat in hoger beroep om de kosten van het onderzoek naar de automatische transmissie vergoed te krijgen. Ook wil hij vergoeding van een rekening voor vervanging van de oliepomp, waardoor het probleem met de automatische transmissie definitief is verholpen. Tot slot wil hij dat het garagebedrijf wordt veroordeeld om de naheffing van de BPM te betalen. Het Gerechtshof in Arnhem gaat niet mee in die eisen en stelt het garagebedrijf in het gelijk. Daarbij acht het Hof het van belang dat de koper bij de onderhandelingen uitdrukkelijk heeft afgezien van alle garantie. Iemand die een tweedehands auto van tien jaar oud koopt, met de nodige kilometers op de teller, moet er rekening mee houden dat er na enkele maanden een probleem kan optreden dat via een reparatie moet worden opgelost. De rechter vindt ook niet dat het garagebedrijf in nakoming van de koopovereenkomst tekort is geschoten.

Niet te verwijten

Voor wat betreft het geschil van de BPM stelt de rechter dat de koper bij de onderhandelingen niets heeft gemeld waaruit het garagebedrijf had kunnen afleiden dat hij in het verleden BPM had terug gekregen voor de Volkswagen Caddy. Het valt het garagebedrijf daarom niet te verwijten dat zij dit zelf niet aan de orde heeft gesteld. De koper wordt daarom in het ongelijk gesteld en draait op voor de kosten van het hoger beroep.


Ook rechtshulp nodig in Arnhem?

RechtNet Advocaten heeft een landelijke dekking van advocaten, waardoor wij u dus ook in Arnhem bij kunnen staan. Naast bovenstaande zaak, hebben we al veel meer projecten in Arnhem en omgeving volbracht. Wij hebben advocaten in dienst die u allerhande rechtshulp kunnen bieden; van arbeidsrecht tot auteursrecht en van ondernemingsrecht tot faillissementsrecht, allemaal bij u in Arnhem.

Wilt u graag wat meer weten over hoe wij dit aanpakken of heeft u advies nodig? Aarzel dan niet en neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Dit kunt u doen door te bellen naar 073-6154311 of door te mailen naar info@rechtnet.nl.