Klant die overeenkomst opzegt moet vergoeding betalen van rechter in Den Haag

Een internetbedrijf heeft een overeenkomst gesloten met een ander bedrijf om een jaar lang een aantal onlinediensten voor hen te gaan verzorgen. Maar zodra de ondernemer de eerste factuur heeft ontvangen, wil hij al onder de overeenkomst uit. Het internetbedrijf schakelt daarop de hulp van RechtNet Advocaten in en wordt door de kantonrechter in Den Haag in het gelijk gesteld.

De twee bedrijven sluiten op 21 november 2018 een overeenkomst voor de duur van één jaar. Het internetbedrijf gaat aan de slag met SEO, social media support, adwords beheer en webdesign voor haar nieuwe klant. In de overeenkomst spreken de partijen af dat de klant hiervoor eenmalig een bedrag van 2.750 euro (exclusief BTW) en vervolgens 325 euro (exclusief BTW) per maand gaat betalen aan het internetbedrijf.

Algemene voorwaarden

Belangrijk is ook dat op de overeenkomst de algemene voorwaarden van het internetbedrijf van toepassing zijn, die RechtNet Advocaten voor het bedrijf heeft opgesteld. Hierin is opgenomen dat bij tussentijdse opzegging van de overeenkomst een boete van 60 procent van de resterende contractwaarde verschuldigd is.

Werkzaamheden verricht

Het internetbedrijf stuurt op 14 februari 2019 een eerste factuur naar de nieuwe klant. Niet veel later laat deze klant echter weten de overeenkomst te willen opzeggen, want door veranderde omstandigheden is er onvoldoende geld beschikbaar. Bovendien stelt de klant dat het internetbedrijf nog geen werk heeft verricht en dus ook geen schade heeft geleden. Volgens het internetbedrijf zijn al wel degelijk werkzaamheden verricht. Zo hebben twee binnendienstmedewerkers voorafgaand aan het verkoopgesprek al werkzaamheden verricht, is er een verkoper bij het bedrijf langsgegaan en zijn de gegevens van de firma ingevoerd in het systeem. De kantonrechter in Den Haag vindt dat het internetbedrijf hiermee voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat er werkzaamheden zijn verricht voor de klant.

Geen geldige reden

Ook het feit dat de klant een noodgedwongen verhuizing aanvoert voor het feit dat zij niet aan haar financiële verplichtingen jegens het internetbedrijf kan voldoen, vindt de rechtbank in Den Haag geen geldige reden om de afspraken uit de overeenkomst met het internetbedrijf niet na te komen. Het bedrijf had zich volgens de kantonrechter bij het aangaan van de overeenkomst moeten realiseren dat tussentijdse beëindiging van de overeenkomst tot kosten zou kunnen leiden.

De rechter veroordeelt het bedrijf tot betaling van ruim 6.200 euro aan het internetbedrijf en tot betaling van de procedurekosten.


Ook een advocaat nodig in Den Haag?

Heeft u een soortgelijk probleem en daarom ook een advocaat nodig in Den Haag? RechtNet Advocaten staat voor u klaar. Ook wanneer u rechtshulp nodig heeft op andere gebieden; onze advocaten hebben allemaal hun eigen specialisme. Van arbeidsrecht tot bestuursrecht en van procesrecht tot strafrecht, wij kunnen u in Den Haag bijstaan. Daarnaast zijn we ook een gespecialiseerd incassobureau. Heeft u dus last van klanten die niet betalen, dan schakelt u ons incassobureau in Den Haag in!

Wilt u graag wat meer weten over hoe wij dit aanpakken of heeft u advies nodig? Aarzel dan niet en neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Dit kunt u doen door te bellen naar 073-6154311 of door te mailen naar info@rechtnet.nl.