Beoordeling door klanten: 8,6/10 - 164 beoordelingen

Scheiden en woning

scheiden en woning

scheiden en woning?

Als jullie gaan scheiden dienen jullie te beslissen wat jullie met je huis doen. In ieder geval zal één van jullie immers het huis dienen te verlaten. Daarbij speelt het belang van de kinderen een belangrijke rol. Scheiden en de woning toebedelen aan de ander is niet eenvoudig!

Scheiden en een gehuurde woning

Hebben jullie een huurhuis, dan spreken jullie af wie de huur voortzet. De verhuurder zal deze afspraak vrijwel altijd accepteren.

Scheiden en een eigen woning

Hebben jullie een eigen woning? Ook dan maken jullie afspraken wie er in de woning blijft of dat jullie de woning verkopen. De woning kan daarnaast nog onverdeeld worden gelaten, tot een bepaald later moment. Houdt er rekening me, dat dan wel het nodige geregeld dient te worden worden en dat alles duidelijk dient te worden vastgelegd.
Wil één van jullie in de woning blijven en deze van de ander overnemen, dan is het van belang eerst de waarde te bepalen. Dit kan bijvoorbeeld via een makelaar. Jullie mogen tevens onderling een waarde bepalen.
Meestal zal degene die het huis toebedeeld krijgt de helft van de overwaarde (getaxeerde waarde minus restant hypotheekschuld) aan de ander dienen te betalen. Als er flinke overwaarde op het huis zit, zal de koper vaak een hypotheek dienen te nemen om dat deel te kunnen financieren.

Alternatieven

Soms lukt het niet goed om in deze dure tijd van de scheiding de financiering van het huis rond te krijgen. Onder andere partneralimentatie beïnvloedt de mogelijkheden tot herfinanciering van de huidige koopwoning. Ook een naderende ingangsdatum van het pensioen kan roet in het eten gooien.
Een goede begeleiding is daarom cruciaal.

Fiscaliteit

Vanaf het moment dat de jullie afzonderlijk gaan wonen en een van jullie niet meer in de echtelijke woning woont, is het partnerschap fiscaal gezien geëindigd. Vanaf dat moment kan de vertrokken partner nog twee jaar, te rekenen vanaf het moment dat hij of zij de woning heeft verlaten, de rente fiscaal in aftrek brengen mits de ander de woning blijft bewonen.

Meer weten over scheiden en woning?

Wilt u meer weten over scheiden en woning? Neem dan contact op met één van onze ervaren advocaten en laat u gratis informeren over scheiden en woning. Voor vragen kunt u rechtstreeks bellen op nummer 073 – 615 43 11.

Of maak gebruik van ons online webformulier en stel direct uw vraag!

MEER INFORMATIE ONTVANGEN?

Vul het formulier in voor meer informatieSluiten