Arbeidscontract-ontbinden

Directe informatievoorziening Goedkope hulp/veel gratis! De beste juridische bijstand Begeleiding van A tot Z

Arbeidscontract ontbinden

Het ontbinden van een arbeidscontract kan op verschillende manieren. De werkgever kan bijvoorbeeld het arbeidscontract willen ontbinden, waar dat bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd wat makkelijker gaat dan bij een contract voor onbepaalde tijd. Natuurlijk kan een werknemer ook het arbeidscontract ontbinden. Heeft u advies nodig omtrent het ontbinden van een arbeidscontract? De arbeidsrechtspecialisten van RechtNet Advocaten staan voor u klaar. 

Contract voor onbepaalde tijd ontbinden

Voor een werknemer is het ontbinden van een contract van onbepaalde tijd niet lastig. Dit kan namelijk eenvoudig schriftelijk gedaan worden voor het einde van de maand. Hierbij moet enkel rekening gehouden worden met het opzegtermijn. Vanuit de werkgever is het een stuk lastiger om een contract voor onbepaalde tijd te ontbinden. Wanneer het gaat om ontslag met wederzijds goedvinden is dit een ander verhaal, maar wanneer u een werknemer met een vast contract wilt ontslaan zonder instemming is er een ontslagvergunning nodig van het UWV of moet dit geregeld worden via de kantonrechter. Rechtsgeldige ontslagredenen bij een contract voor onbepaalde tijd zijn: 

 • Langdurige ziekte (na 2 jaar) 
 • Bedrijfseconomische redenen
 • Frequent ziekteverzuim
 • Verwijtbaar handelen 
 • Disfunctioneren
 • Gewetensbezwaarde werknemer
 • Verstoorde arbeidsverhouding

Wanneer het gaat om bedrijfseconomische omstandigheden of om ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid, moet dit via het UWV geregeld worden. Gaat het om andere oorzaken, dan moet er een verzoek tot ontbinden van de arbeidsovereenkomst ingediend worden bij de kantonrechter.

Interesse in één van onze gespecialiseerde advocaten?

Neem contact met ons op

Arbeidscontract ontbinden met wederzijds goedvinden

Een arbeidscontract kan ook ontbonden worden met wederzijds goedvinden. Dat is wellicht een van de makkelijkste manieren om een contract voor onbepaalde tijd te ontbinden. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden wordt geen ontslagprocedure begonnen; werknemer en werkgever maken samen afspraken over de ontbinding van het contract. Het is voor beide partijen wel belangrijk om juridische hulp in te winnen voor het ontbinden van een arbeidscontract met wederzijds goedvinden: 

 • Voor werknemers: ga nooit zomaar akkoord met een ontslag met wederzijds goedvinden zonder deskundig juridisch advies te hebben ingewonnen. Een onjuiste ontbinding kan namelijk grote negatieve gevolgen hebben. Dit komt voor wanneer er bijvoorbeeld zaken vergeten worden. 
 • Voor werkgevers: wanneer er zaken vergeten worden in het ontbinden van het contract, kan dit grote gevolgen hebben. Er moeten bestanden met grote zorg en nauwkeurigheid worden opgesteld, waar juridische hulp zeker bij nodig is. Onder omstandigheden heeft de werknemer de mogelijkheid om terug te komen op zijn ontslag of eerdere verklaring in te stemmen met een beëindiging met wederzijds goedvinden. Zelfs een getekende overeenkomst kan dan onvoldoende zijn. Er wordt dan niet gesproken over een  einde van de arbeidsovereenkomst. De werknemer wordt geacht al die tijd in dienst te zijn geweest en heeft recht op loon.

Advies nodig over het ontbinden van een arbeidscontract? 

Bij het ontbinden van een arbeidscontract, zeker wanneer het gaat om een contract voor onbepaalde tijd, is het verstandig om juridisch advies in te winnen. RechtNet Advocaten staat voor u klaar. Neem voor vrijblijvend advies contact met ons op via telefoonnummer 073 – 615 43 11 of door te mailen naar info@rechtnet.nl.

Ontvang vrijblijvend meer informatie

  Directe informatievoorziening Goedkope hulp/veel gratis! De beste juridische bijstand Begeleiding van A tot Z