Arbeidscontract-ontbinden

Directe informatievoorziening Goedkope hulp/veel gratis! De beste juridische bijstand Begeleiding van A tot Z

Arbeidscontract ontbinden

Het ontbinden van een arbeidscontract kan op verschillende manieren. De werkgever kan bijvoorbeeld het arbeidscontract willen ontbinden, waar dat bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd wat makkelijker gaat dan bij een contract voor onbepaalde tijd. Natuurlijk kan een werknemer ook het arbeidscontract ontbinden. Heeft u advies nodig omtrent het ontbinden van een arbeidscontract? De arbeidsrechtspecialisten van RechtNet Advocaten staan voor u klaar. 

Contract voor onbepaalde tijd ontbinden / vast contract ontbinden

Voor een werknemer is het ontbinden van een contract van onbepaalde tijd niet lastig. Dit kan namelijk eenvoudig schriftelijk gedaan worden voor het einde van de maand. Bij een vast contract ontbinden moet dan enkel rekening gehouden worden met het opzegtermijn.

Vanuit de werkgever is het een stuk lastiger om een contract voor onbepaalde tijd te ontbinden / een vast contract te ontbinden. Wanneer het gaat om ontslag met wederzijds goedvinden is dit een ander verhaal, maar wanneer u een vast contract wilt ontbinden zonder instemming is er een ontslagvergunning nodig van het UWV of moet dit geregeld worden via de kantonrechter. Rechtsgeldige ontslagredenen bij een contract voor onbepaalde tijd zijn: 

  • Langdurige ziekte (na 2 jaar) 
  • Bedrijfseconomische redenen
  • Frequent ziekteverzuim
  • Verwijtbaar handelen 
  • Disfunctioneren
  • Gewetensbezwaarde werknemer
  • Verstoorde arbeidsverhouding

Wanneer het gaat om bedrijfseconomische omstandigheden of om ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid, moet een vast contract ontbinden via het UWV geregeld worden. Gaat het om andere oorzaken, dan moet er een verzoek tot ontbinden van de arbeidsovereenkomst ingediend worden bij de kantonrechter.

Wil u als werkgever een vast contract onbinden, dan moet u rekening houden met een vaststellingsovereenkomst en een transitievergoeding. 

Tijdelijk contract ontbinden

Een tijdelijk contract ontbinden, of het ontbinden van een contract voor bepaalde tijd, is gebonden aan specifieke regels die afhangen van wetgeving en contractuele afspraken. Hier zijn een paar belangrijke punten om rekening mee te houden bij het ontbinden van een contract voor bepaalde tijden:

  • Eigenschappen van het contract. Loopt het contract af, dan is er voor beide partijen geen verplichting om te verlengen. 
  • Tijdelijk contract ontbinden voor Ablauwdatum. Er kunnen redenen zijn voor het ontbinden van een contract voor bepaalde tijd voor de einddatum, zoals bij wederzijds goedkeuren, bij ontslag wegens dringende redenen, met een ontslagvergunning van het UWV, of bij contractuele clausules.
  • Juridische bescherming. Bij een tijdelijk contract ontbinden genieten werknemers van dezelfde juridische bescherming als werknemers met een vast contract.

Is er sprake van het ontbinden van een contract voor bepaalde tijd en wilt u dit aanvechten? Of wilt u als werkgever advies over een tijdelijk contract ontbinden? Roep dan de hulp in van RechtNet.

Interesse in één van onze gespecialiseerde advocaten?

Neem contact met ons op

Arbeidscontract ontbinden met wederzijds goedvinden

Een arbeidscontract kan ook ontbonden worden met wederzijds goedvinden. Dat is wellicht een van de makkelijkste manieren om een contract voor onbepaalde tijd te ontbinden. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden wordt geen ontslagprocedure begonnen; werknemer en werkgever maken samen afspraken over de ontbinding van het contract. Het is voor beide partijen wel belangrijk om juridische hulp in te winnen voor het ontbinden van een arbeidscontract met wederzijds goedvinden: 

  • Voor werknemers: ga nooit zomaar akkoord met een ontslag met wederzijds goedvinden zonder deskundig juridisch advies te hebben ingewonnen. Een onjuiste ontbinding kan namelijk grote negatieve gevolgen hebben. Dit komt voor wanneer er bijvoorbeeld zaken vergeten worden. 
  • Voor werkgevers: wanneer er zaken vergeten worden in het ontbinden van het contract, kan dit grote gevolgen hebben. Er moeten bestanden met grote zorg en nauwkeurigheid worden opgesteld, waar juridische hulp zeker bij nodig is. Onder omstandigheden heeft de werknemer de mogelijkheid om terug te komen op zijn ontslag of eerdere verklaring in te stemmen met een beëindiging met wederzijds goedvinden. Zelfs een getekende overeenkomst kan dan onvoldoende zijn. Er wordt dan niet gesproken over een  einde van de arbeidsovereenkomst. De werknemer wordt geacht al die tijd in dienst te zijn geweest en heeft recht op loon.

Mondelinge arbeidsovereenkomst ontbinden

Een mondelinge arbeidsovereenkomst ontbinden kan een complexe zaak zijn, omdat de afspraken niet duidelijk zijn vastgelegd. Een mondelinge arbeidsovereenkomst is echter rechtsgeldig, waardoor het ontbinden niet zo makkelijk is als het wellicht lijkt. De overeenkomst moet voldoen aan de basisvereisten voor een contract: aanbod, aanvaarding, en de intentie om juridisch gebonden te zijn. 

Hoe kun je dan een mondelinge arbeidsovereenkomst ontbinden? Het lastige bij een dergelijke arbeidsovereenkomst, is dat er geen schriftelijk bewijs is van de inhoud en voorwaarden. Mocht er een conflict ontstaan waardoor u een mondelinge arbeidsovereenkomst wilt ontbinden, kan het nodig zijn om bewijs te verzamelen. Denk aan e-mails, WhatApp’s of andere vormen van communicatie en getuigenverklaringen.

Ook kunt u een mondelinge arbeidsovereenkomst ontbinden met wederzijds goedvinden, om dringende redenen of door de rechter. 

Het kan verstandig zijn om een advocaat in te schakelen als u een mondelinge arbeidsovereenkomst wilt ontbinden, vanwege de complexiteit ervan. RechtNet kan u hier goed bij ondersteunen.

Kun je een arbeidscontract ontbinden na tekenen?

Een arbeidscontract ontbinden na tekenen is mogelijk, al is het een gecompliceerd proces, omdat het contract geldig is zodra dit is ondertekend door werknemer en werkgever. Het eenzijdig ontbinden van een arbeidscontract na tekenen kan juridische gevolgen hebben. Doe dit dus nooit zonder advies van een ervaren advocaat.

Een arbeidscontract ontbinden na tekenen kan wel als beide partijen overeenkomen dat de arbeidsrelatie toch niet wordt aangegaan (wederzijds goedkeuren). De werknemer kan dan uit dienst treden met een vaststellingsovereenkomst. Mocht u een arbeidscontract willen ontbinden kort na tekenen en is er nog geen werk verricht, dan kunnen beide partijen het arbeidscontract laten ontbinden. 

Ook kunt u het arbeidscontract laten ontbinden na tekenen tijdens een proeftijd. Beide partijen mogen dan zonder het opgeven van een reden het contract opzeggen. 

Dan zijn er nog juridische gronden om een arbeidscontract te laten ontbinden na tekenen, zoals bedrog, misbruik van de omstandigheden of dwaling. Roep de hulp in van een goede advocaat om u van advies te voorzien voor een ontbindingsovereenkomst van het arbeidscontract.

Advies nodig over het ontbinden van een arbeidscontract? 

Bij het ontbinden van een arbeidscontract, zeker wanneer het gaat om een contract voor onbepaalde tijd, is het verstandig om juridisch advies in te winnen. RechtNet Advocaten staat voor u klaar. Neem voor vrijblijvend advies contact met ons op via telefoonnummer 073 – 615 43 11 of door te mailen naar info@rechtnet.nl.

Ontvang vrijblijvend meer informatie

    Directe informatievoorziening Goedkope hulp/veel gratis! De beste juridische bijstand Begeleiding van A tot Z