Actieradius elektrische auto klopt niet: koopovereenkomst mag worden ontbonden

Bij de koop van een elektrische auto wordt aan de koper gemeld dat de wagen een actieradius tot 480 kilometer heeft. In werkelijkheid bedraagt de actieradius ongeveer 300 kilometer. De koper wil daarom de koopovereenkomst laten ontbinden. De rechtbank wijst de vordering af, maar het gerechtshof wijst deze toe. De verkoper gaat daarop in cassatie bij de Hoge Raad, maar die is het eens met het gerechtshof. De koopovereenkomst mag daarom worden ontbonden. 

Bekijk hier onze rechtsgebieden

De actieradius van de auto is bepaald op basis van de WLTP-norm (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure). Hiermee worden brandstof- en energieverbruik, actieradius en emissies gemeten. Deze norm is ontwikkeld om testresultaten te verkrijgen die het verbruik onder werkelijke omstandigheden beter benaderen. Ook op de website van de autodealer  staat de actieradius duidelijk vermeld.

Ontbonden

Volgens het hof mocht de koper op grond van de informatie van de verkoper over de actieradius redelijkerwijs verwachten dat de auto onder gebruikelijke omstandigheden  (normaal rijgedrag, ook rijden in de winter, vooral rijden op de snelweg) een veel hogere actieradius had dan de in werkelijkheid gehaalde circa 300 kilometer. Dit is maar liefst 35 procent minder dan de verkoper meldde bij de verkoop. Hiermee voldoet de auto volgens hof niet aan de tussen koper en verkoper gesloten koopovereenkomst. De koopovereenkomst mag daarom van het hof ontbonden worden.

Bekijk hier onze incasso diensten

Burgerlijk Wetboek

De verkoper is het daar niet mee eens en gaat tegen de uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad. De advocaat stelt dat de beslissing van het hof juridisch onjuist en onvoldoende begrijpelijk is gemotiveerd. De Hoge Raad is het daar niet mee eens. Zij vindt dat de uitspraak van het hof gezien kan worden als een toepassing van de regel uit het Burgerlijk Wetboek, die geldt indien een zaak niet aan de overeenkomst voldoet. Volgens deze regel kan een overeenkomst worden ontbonden indien een zaak niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten.

Verwachtingen

De Hoge Raad is het eens met het oordeel van het gerechtshof dat de actieradius tot 480 kilometer van de elektrische wagen niet voldeed aan de verwachtingen, omdat de auto in werkelijkheid slechts een actieradius van zo’n 300 kilometer haalt. Dit is volgens de Hoge Raad ook juridisch juist en niet onbegrijpelijk gemotiveerd. Met de uitspraak van de Hoge Raad is het oordeel van het hof definitief.

Heeft u vragen over de nieuwe Wet Vaste Huurcontracten of wilt u weten of uw huurovereenkomsten voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op