Geen geld terug na annulering vakantie door Corona

Een Duitse toerist die een vakantie boekt op een vakantiepark in Nederland en de volledige reissom al heeft betaald, maar een dag van tevoren vanwege de Corona-beperkingen alsnog annuleert, krijgt zijn geld niet terug. In de algemene voorwaarden van het vakantiepark is niets vastgelegd over annuleren vanwege Corona. Daardoor blijft de bestaande regeling van kracht. Hierin is bepaald dat een gast het volledige bedrag verschuldigd is indien de reis binnen twee weken voor aanvang van het verblijf, of tijdens het verblijf wordt geannuleerd.

Bekijk hier onze rechtsgebieden

De toerist annuleerde zijn vakantie in juli 2020 een dag voor de geplande aankomst. Hij gaf als reden aan dat Noord-Holland een risicogebied was op dat moment en dat hij een cruciaal beroep heeft. Het vakantiepark liet de toerist daarop weten dat zijn verblijf niet kon worden omgeboekt op basis van de algemene voorwaarden. De reis kon wel worden geannuleerd door de toerist, maar die krijgt zijn geld niet terug.

Stap naar kantonrechter

De vakantieboeker is het hiermee niet eens en begint een zaak bij de kantonrechter. Daarin vordert hij terugbetaling van zijn reissom. Hij geeft aan dat op het moment van boeken niet voorzienbaar was dat hij na zijn verblijf 14 dagen in quarantaine zou moeten. Ook was het vanwege de ingestelde maatregelen niet mogelijk voor hem om naar het vakantiepark af te reizen. Daarnaast stelt de Duitse toerist dat de algemene voorwaarden van het vakantiepark in dit geval in strijd zijn met de redelijkheid en billijkheid en dat sprake is van overmacht en onvoorziene omstandigheden.

Voor eigen rekening en risico

In haar verweer bij de kantonrechter geeft het vakantiepark aan dat zij door de annulering zo kort van tevoren niet meer de kans heeft gehad om het vakantieverblijf aan een andere gast te verhuren. Ook stelt het vakantiepark dat de toerist voor eigen rekening en risico een vakantie heeft geboekt tijdens de Corona-pandemie. Hij heeft bovendien ingestemd met de reserverings- en annuleringsvoorwaarden. Het vakantiepark betaalt zelf ook huur aan de eigenaren van de vakantiewoningen op haar terrein. Hierdoor hebben de ondernemers niet alleen te maken met gederfde omzet, maar ook met extra kosten als zij de toerist een vergoeding moet betalen voor het annuleren.  

Bekijk hier onze incasso diensten

Geen annuleringsverzekering

De kantonrechter benadrukt in zijn uitspraak dat de toerist heeft geboekt tijdens de Corona pandemie. Daarbij heeft hij niet gekozen voor een ander arrangement dat voorzag in onvoorziene omstandigheden, of een annuleringsverzekering die dit zou dekken. Het vakantiepark bood deze annuleringsverzekering wel aan. Daarnaast speelt voor de kantonrechter mee dat het vakantiepark de huur aan de eigenaren van de vakantiehuisjes op het park moet betalen. Verder overweegt de kantonrechter dat de Corona pandemie op het moment van boeking door de toerist al bestond, zodat geen sprake is van een onvoorziene omstandigheid. De vorderingen van de toerist worden daarom afgewezen.


Meer weten over dit onderwerp? N
eem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op