Een werknemer die zijn arbeidsovereenkomst niet rechtmatig heeft opgezegd, moet zijn werkgever een vergoeding van ruim 22.000 euro betalen. Dat heeft de Rechtbank Rotterdam bepaald. De werknemer heeft zijn arbeidsovereenkomst beëindigd zonder inachtneming van de wettelijke of contractuele opzegtermijn. De werkgever heeft daarom volgens de rechter recht op een schadevergoeding ter compensatie van de financiële schade die voortvloeit uit deze onrechtmatige opzegging.
Bekijk hier onze rechtsgebieden
De medewerker werkte als finance manager bij het bedrijf en had een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De overeenkomst bevatte geen tussentijdse opzegmogelijkheid. Volgens de werkgever mocht de werknemer de arbeidsovereenkomst daarom niet eerder dan afgesproken opzeggen. Hij eist daarom betaling van een vergoeding door de werknemer.
Bekijk hier onze incasso diensten
Overeenkomst zonder opzegmogelijkheid
De werknemer heeft eerst telefonisch aangekondigd dat hij zijn contract wilde opzeggen en vervolgens heeft hij dit nog per e-mail schriftelijk bevestigd. Al tijdens het telefoongesprek kreeg de medewerker te horen dat hij een overeenkomst voor bepaalde tijd zonder opzegmogelijkheid had. Hij kreeg daarom het advies om zijn ontslagaanvraag te overleggen met zijn raadsman. Tegelijkertijd maakt de werkgever enkele dagen later via een mail wel bekend in de organisatie dat de betreffende medewerker zijn carrière ergens anders vervolgt en dat er al een vervanger is gevonden.
De werknemer concludeert hieruit dat zijn opzegging akkoord is bevonden door zijn werkgever. De rechter oordeelt hier echter anders over. Na de telefonische mededeling van het bedrijf bij zijn opzegging, om zijn ontslagaanvraag te overleggen met een raadsman en dat iemand anders de zaken zo snel mogelijk met hem zou bespreken, had de werknemer kunnen weten dat het bedrijf niet zonder slag of stoot akkoord ging met zijn opzegging.
Vergoeding verschuldigd
De mail aan collega’s over zijn vertrek en de aanstelling van een vervanger wijzen erop dat de werkgever snel heeft ingespeeld op de gevolgen van de opzegging voor zijn bedrijf. De aanvaarding van een opzegging en hier snel op inspelen, is echter iets anders dan ook daadwerkelijk instemmen met een opzegging. De werknemer mocht er volgens de rechter niet zomaar op vertrouwen dat zijn werkgever instemde met diens opzegging. De man heeft de overeenkomst toch opgezegd, terwijl dit eigenlijk niet mogelijk was. Daarom is hij een vergoeding verschuldigd aan zijn oude werkgever. Deze vergoeding bedraagt het loon over de tijd dat de arbeidsovereenkomst nog zou hebben geduurd, als deze van rechtswege was geëindigd. Mede omdat het dienstverband van de medewerker maar redelijk kort heeft geduurd, stemt de rechter in met diens verzoek om de te betalen vergoeding aan de werkgever te matigen. In plaats van vier maanden loon terug te moeten betalen, moet hij de wettelijke ondergrens van drie maanden loon terugbetalen.
De uitspraak benadrukt nog maar eens het belang voor werknemers om de juiste procedures te volgen bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst, om zo mogelijke aansprakelijkheden te voorkomen.
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.
Vragen? Neem contact met ons op