Liegen over vakantie naar oranje gebied leidt tot ontslag

Een gevangenis bewaarder, die op vakantie is geweest naar een oranje gebied en daar bij terugkeer over liegt tegen bij zowel zijn leidinggevende als het Bureau Integriteit, is door zijn werkgever, de Dienst Justitiële Inrichtingen, ontslagen.

Afgelopen zomer verspreidt de Dienst Justitiële Inrichtingen een nieuwsbrief. Daarin staat nadrukkelijk vermeld dat medewerkers, die naar een land reizen waar op het moment van vertrek reisadvies code rood of oranje geldt, dit voor eigen rekening en risico doen. Indien zij hierdoor niet tijdig terug op hun werk kunnen zijn, of bij terugkeer in quarantaine moeten, dan gaat dit ten koste van extra vakantie-uren, of moeten zij onbetaald verlof opnemen.

Bekijk hier onze rechtsgebieden

Geen onbetaald verlof

De gevangenis bewaarder reist in de zomervakantie af naar Turkije, wat op dat moment als oranje gebied wordt bestempeld. Omdat hij geen onbetaald verlof wil opnemen, verschijnt de man na zijn vakantie toch op zijn werk. Daar vertelt hij dat hij naar Griekenland is geweest, waar destijds code geel van kracht is. Zijn leidinggevende hoort van een collega dat hij naar Turkije is geweest en confronteert de gevangenis bewaarder daarmee. Die ontkent dit echter en blijft volhouden dat hij in Griekenland is geweest.

Onderzoek door Bureau Integriteit

Daarbij toont hij ook tickets van een retourvlucht Rhodos-Dusseldörf. Omdat zijn baas blijft twijfelen aan het verhaal schakelt hij Bureau Integriteit in voor verder onderzoek. De man wordt gedurende het onderzoek geschorst met loondoorbetaling. Enkele weken later geeft hij toe dat hij inderdaad naar Turkije is geweest. De vluchtgegevens van de vliegreis heeft hij van het internet gehaald en bij een reisbureau laten ondertekenen.

Bekijk hier onze incasso diensten

Arbeidsovereenkomst ontbinden

De Dienst Justitiële Inrichtingen rekent de man, die al meer dan 25 jaar in dienst is, zijn fout zwaar aan. Vooral ook omdat hij bij zijn indiensttreding een eed heeft afgelegd waarin hij heeft verklaard dat hij zich als een goed ambtenaar zal gedragen. De Dienst stapt naar de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Die stemt daarmee in. Met name het feit dat hij in strijd met de geldende gedragscodes gehandeld rekent de kantonrechter hem zwaar aan. Bovendien heeft de man ook geen recht op een transitievergoeding van ruim 33.000 euro, omdat de ontbinding van de arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen, aldus de kantonrechter.

Meer weten over dit onderwerp of wilt u in contact komen met een advocaat in Den Bosch? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073-6154311.

Vragen? Neem contact met ons op