Een goedbedoeld, maar onaangekondigd verrassingsbezoek van een leidinggevende aan een zieke werknemer leidt uiteindelijk tot een voorgoed verstoorde arbeidsverhouding en ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Een tip voor werkgevers: ben terughoudend met onverwachte bezoeken aan zieke werknemers, zelfs als dit positief bedoeld is. Mocht je vermoeden dat een werknemer je probeert te misleiden, schakel dan altijd een bedrijfsarts in.
Bekijk hier onze rechtsgebieden
In deze zaak draait het om een medewerker die sinds 1990 als docent (parttime) werkzaam is aan de MBO-opleiding tot tandartsassistente. Daarnaast heeft de medewerker ook een tandartspraktijk. In de periode 2022-2023 ontstaan er meningsverschillen over de manier van lesgeven van de docent. Die meldt zich op een bepaald moment via WhatsApp ziek bij zijn leidinggevende. Die informeert vervolgens bij de docent naar wat er aan de hand is, maar ontvangt geen reactie. Een dag later gaat de leidinggevende onaangekondigd langs bij de tandartspraktijk van de medewerker. Omdat die niet in de praktijk aanwezig is, informeert de leidinggevende bij een assistente naar zijn gezondheidssituatie. Als de docent dit hoort, laat hij duidelijk weten aan zijn leidinggevende dat hij niet gediend is van het onverwachte bezoek.
Bedrijfsarts
Ruim een week later hervat de docent zijn parttime werkzaamheden op de school en uit hij nogmaals zijn ongenoegen over het onverwachte bezoek. Ook vraagt hij wat de intentie hiervan was. De leidinggevende geeft aan dat zij in de buurt was en bezorgd was omdat de docent niet op haar berichten reageerde. Zij nodigt de docent uit voor een gesprek om de situatie te bespreken, maar die weigert dit. Ongeveer een maand later meldt hij zich opnieuw ziek. Deze keer wordt de bedrijfsarts wel ingeschakeld door de school. Die stelt vast dat er geen sprake is van ziekte, maar van een verstoorde arbeidsrelatie. Vervolgens wordt een mediation-traject opgestart, maar de verstoorde arbeidsrelatie kan niet meer worden hersteld. De werkgever dient bij de kantonrechter vervolgens een verzoek in tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege een verstoorde arbeidsverhouding.
Bekijk hier onze incasso diensten
Onenigheid
De kantonrechter stelt vast dat er tussen beide partijen al langer sprake was van onenigheid, met name vanwege verschillen van inzicht over de wijze van lesgeven. Ook vindt de rechter dat de leidinggevende niet na één dag ziekte al onaangekondigd op bezoek had moeten gaan bij de tandartspraktijk van de docent. Achteraf is dit de aanzet gebleken tot een verdere, onomkeerbare verslechtering van de onderlinge verhoudingen.
Dat de docent zich op onjuiste wijze heeft ziek gemeld – per WhatsApp in plaats van telefonisch – is geen rechtvaardiging voor de handelwijze van de leidinggevende. Of zij wilde controleren of de persoon wel echt ziek was, of juist louter handelde uit bezorgdheid, kan de kantonrechter niet vaststellen. Hij vindt wel dat zij zich op dit punt veel terughoudender had moeten opstellen. Daar staat tegenover dat de docent na dit voorval stelselmatig heeft afgezien van de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de leidinggevende.
Verstoorde arbeidsverhouding
Kortom, beide partijen hebben volgens de kantonrechter bijgedragen aan de ontstane situatie. Hij kan niet vaststellen dat de school een verstoorde arbeidsverhouding heeft gecreëerd met als doel om van de docent af te komen. De docent heeft de kantonrechter ook niet kunnen overtuigen van een bij hem bestaande oprechte en intense wens om het docentschap op de MBO-school weer constructief te hervatten.
Volgens de kantonrechter is er sprake van een patstelling en zijn beide partijen er niet in geslaagd om dit samen op te lossen. Hij oordeelt daarom dat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding. Daarnaast moet de school aan de docent wel een transitievergoeding betalen van ruim 10.000 euro bruto.
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.
Vragen? Neem contact met ons op