Stelen van zadel leidt tot ontslag op staande voet

Een ambtenaar van de gemeente Zuidplas die ongevraagd een fietszadel meeneemt uit een gemeentelijk depot moet dit bekopen met ontslag op staande voet. De rechtbank oordeelt vervolgens dat de man terecht is ontslagen.

Bekijk hier onze rechtsgebieden

Omdat zijn eigen fietszadel kapot is gegaan besluit een ambtenaar om een ander zadel van een in een opslaghok gestalde fiets te halen. De gemeente beoordeelt dit als diefstal en ontslaat de man op staande voet. De ambtenaar is het niet eens met dit besluit en start een zaak bij de rechtbank. 

Officiële waarschuwing

De ambtenaar geeft aan dat het vaker voorkomt dat werknemers van de gemeente spullen meenemen uit het opslaghok. Ook stelt hij dat de deur van het hok open stond, terwijl er wel sloten opzitten. De man hoopt daarom dat het ontslag op staande voet kan worden omgezet door de gemeente in een officiële waarschuwing.De gemeente is echter van mening dat er wel sprake is van diefstal. Dit omdat op camerabeelden te zien is dat de werknemer de schuifdeur forceert om binnen te komen. Ook stelt de gemeente dat alle werknemers weten dat zij niet in het opslaghok mogen komen. Met enkel een waarschuwing wordt volgens de gemeente geen goed signaal afgegeven aan andere medewerkers. Daarom is besloten door de gemeente om de ambtenaar te ontslaan.

Bekijk hier onze incasso diensten

Diefstal

De kantonrechter stelt de gemeente in het gelijk en oordeelt dat het ontslag terecht is gegeven. Volgens de rechter blijkt uit de camerabeelden inderdaad dat de schuifdeur niet openstond, maar met kracht is geopend. Hiermee is het volgens de rechter voldoende aannemelijk dat het zadel voor eigen gebruik is meegenomen. De rechter kan niet anders dan concluderen dat hier sprake is van diefstal. Het feit dat het niet om een duur zadel gaat, maar in dit geval niet uit. Het zorgt er volgens de kantonrechter voor dat de ambtenaar terecht op staande voet is ontslagen.

Intrinsiek integer

Wat zwaar meeweegt in het besluit van de kantonrechter is dat het hier gaat om een ambtenaar. Die moet vanuit zijn functie intrinsiek integer zijn, oordeelt de rechter. Doordat bekend is dat de ambtenaar heeft gestolen van de gemeente, is het vertrouwen in hem ernstig beschadigd. Alleen een waarschuwing was daarom niet voldoende. Dit is ook een duidelijk signaal dat integriteitsschending binnen de gemeente niet wordt getolereerd. 

Wel oordeelt de rechter dat de werknemer recht heeft op de helft van de transitievergoeding, omdat hij niet eerder in de fout is gegaan en omdat het om een zadel van geringe waarde ging.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op