Verlaagd griffierecht voor verliesgevende rechtspersonen

Bedrijven die een rechtszaak starten, zijn vaak al snel duizenden euro’s kwijt aan griffierecht. Dit geldt echter niet voor ondernemers die tijdens de Coronacrisis de inkomsten van hun bedrijf hebben zien verdampen en verliesgevend zijn geworden. In veel gevallen kan het griffierecht dat zij moeten betalen, worden teruggebracht tot 83 euro. Hiervoor hebben zij wel een inkomensverklaring van de Raad voor Rechtsbijstand nodig.

De hoogte van het griffierecht hangt af van de soort zaak, het inkomen en of het gaat om een natuurlijke persoon of rechtspersoon. Bovendien kunnen onvermogenden in aanmerking komen voor een verlaagd griffierecht. Dat kan leiden tot behoorlijke verschillen. Het griffierecht voor civiele vorderingen van meer dan 100.000 euro bedraagt voor rechtspersonen bij de rechtbank 4.131 euro en zelfs 6.900 euro bij de Hoge Raad. Terwijl het griffierecht voor onvermogenden bedraagt in die gevallen slechts 83 euro bij de rechtbank en 344 euro bij de Hoge Raad.

Bekijk hier onze rechtsgebieden

Griffierecht voor onvermogenden

In de juridische wereld is het algemeen bekend dat natuurlijke personen in aanmerking kunnen komen voor het griffierecht voor onvermogenden. Maar dat ook verliesgevende rechtspersonen aanspraak kunnen maken op het lage griffierecht was tot voor kort bij vrijwel niemand bekend. Een Amsterdamse advocaat kwam er tijdens een zaak, die diende bij de Rechtbank in Noord-Holland, achter dat ook verlieslijdende multinationals in aanmerking kunnen komen voor het verlaagd griffierecht.

Inkomensverklaring

In een verzetprocedure tegen het geheven griffierecht bij de Rechtbank toonde een rechtspersoon een inkomensverklaring, waaruit bleek dat de firma in het desbetreffende jaar verlies had geleden. Ondanks dat beschikt de firma nog altijd over een substantieel vermogen. De griffier vond dat, gelet op het eigen vermogen, de firma geen aanspraak kon maken op het lage griffierecht voor onvermogenden. De rechtbank ging daar niet in mee en oordeelde dat het vermogen van het bedrijf hierin geen rol speelt, maar alleen de hoogte van het inkomen in het betreffende jaar meetelt.

Bekijk hier onze incasso diensten

Goedkoop een rechtszaak starten

Voor rechtspersonen kan op deze manier een korting op de griffierechten worden gerealiseerd tot wel 98 procent. Zeker voor ondernemers en organisaties, die flink zijn getroffen door de Coronacrisis, is dit niet onbelangrijk. Want een groot aantal bedrijven heeft afgelopen jaar verlies geleden en komt dus in aanmerking voor een inkomensverklaring, ongeacht hun vermogen. Vooral onder de huidige omstandigheden kan de mogelijkheid om goedkoop een rechtszaak te starten veel bedrijven wel eens goed uitkomen.

Meer weten over dit onderwerp of wilt u in contact komen met een advocaat in Den Bosch? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073-6154311.

Vragen? Neem contact met ons op