Banken gaan gegevens online fraudeurs voortaan vrijgeven

Goed nieuws voor slachtoffers van internetoplichting: banken gaan binnenkort namen en adressen van internetoplichters vrijgeven als de slachtoffers hierom vragen. Zij kunnen vervolgens een civiele procedure starten tegen de internetoplichters om hun geld terug te krijgen.

Internetoplichting is een bekend fenomeen. Veel mensen die regelmatig iets online kopen, krijgen er vroeg of laat mee te maken. Ze betalen ergens voor, maar krijgen de spullen uiteindelijk nooit binnen. Tot nu toe was hier weinig aan te doen, want banken mochten vanwege privacy-wetgeving geen persoonlijke gegevens verstrekken en de politie heeft niet voldoende capaciteit om deze kleine zaken op te pakken.

Bekijk hier onze rechtsgebieden

Aangifte doen bij de politie

Hier komt echter verandering in, want banken hebben eind vorig jaar besloten dat onder voorwaarden de NAW-gegevens van oplichters verstrekt kunnen worden aan de slachtoffers. Mensen die opgelicht zijn moeten dan wel aangifte doen bij de politie. Indien de politie bevestigt dat er inderdaad sprake lijkt te zijn van internetoplichting, gaat de bank aan de rekeninghouder vragen om het geld terug te storten. Indien hier na drie weken nog geen gehoor aan is gegeven, dan gaat de bank de naam en het adres van de oplichter delen met het slachtoffer. De NAW-gegevens kunnen bij de bank tot 13 maanden terug worden opgevraagd. Daarbij wordt wel benadrukt door de bank dat de gegevens alleen mogen worden gebruikt om een civiele zaak te starten tegen de dader. Het is niet de bedoeling om persoonlijk verhaal te gaan halen.

Bekijk hier onze incasso diensten

Civiele zaak starten

Indien de gegevens van de internetoplichter bekend zijn, dan kunnen consumenten een deurwaarder of incassobureau inschakelen en bij de rechter een civiele zaak starten om de geleden schade terug te vorderen. De oplichter wordt dan waarschijnlijk niet alleen veroordeeld tot het betalen van de geleden schade, maar draait ook op voor de proceskosten en de kosten van de deurwaarder.

Ben jij slachtoffer van internetoplichting en overweeg je om een civiele zaak aan te spannen tegen de dader en zoekt u een advocaat in Den Bosch? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten op nummer 073 – 615 43 11  dan wel mail naar info@rechtnet.nl.

Vragen? Neem contact met ons op