Een woningbouwvereniging in Tilburg wil een vrouw uit haar huurwoning zetten, omdat de gemeente Tilburg tot twee keer toe prostitutie activiteiten constateert in de woning. De kantonrechter houdt dit tegen, omdat volgens de rechtbank geen sprake is van structureel bedrijfsmatig handelen.
Bekijk hier onze rechtsgebieden
De feiten op een rijtje: bij de gemeente Tilburg komt een anonieme melding binnen over het feit dat een vrouw vanuit haar huurwoning prostitutie activiteiten onderneemt. Een toezichthouder van de gemeente gaat op onderzoek uit en komt erachter dat de huurster inderdaad via een website haar diensten als prostituee aanbiedt. Hij maakt vervolgens een afspraak met de vrouw, die denkt dat hij een klant is.
Huurovereenkomst opzeggen
De woningbouwvereniging wordt geïnformeerd over deze feiten en wil vervolgens de huurovereenkomst met de vrouw opzeggen. Dit omdat de sociale huurwoning structureel bedrijfsmatig zou worden gebruikt voor illegale en ongewenste activiteiten. De vrouw overtreedt hiermee niet alleen de wet, maar ook de huurovereenkomst en de algemene huurvoorwaarden. Bovendien gedraagt zij zich niet als goed huurder en veroorzaakt zij overlast volgens de woningbouwvereniging. De gemeente legt de vrouw ook een last onder dwangsom op. Bij elke toekomstige constatering van prostitutie activiteiten kan zij een forse geldboete tegemoet zien.
Geen overlast gemeld
De zaak wordt door de vrouw voorgelegd bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Die moet bepalen of de prostitutie activiteiten van de vrouw ‘zwaar’ genoeg zijn om de huurovereenkomst te ontbinden en de woning te ontruimen. De kantonrechter vindt van niet. Hoewel twee keer is vastgesteld dat er prostitutie activiteiten hebben plaatsgevonden in de woning is volgens de rechter geen sprake van structureel bedrijfsmatig handelen, zoals de woningbouwvereniging stelt. De woning is ook niet als een sekshuis ingericht en er zijn ook geen verdere klachten van overlast gemeld. De vrouw geeft toe dat er sprake was van prostitutie toen zij twee keer werd gecontroleerd. Maar dat rechtvaardigt volgens de rechtbank niet een ontbinding van de huurovereenkomst met al de ingrijpende gevolgen van dien. De tekortkoming is niet ernstig genoeg. Bijkomend feit is dat de vrouw in een rolstoel zit en niet eenvoudig een andere drempelloze woning op de begane grond zal vinden.
Bekijk hier onze incasso diensten
Waarschuwing
De kantonrechter geeft de vrouw wel een waarschuwing mee. Als zij doorgaat met haar prostitutie activiteiten, loopt zij het risico om uit haar woning te worden gezet.
Deze keer is nog geoordeeld dat geen sprake is van structureel bedrijfsmatig handelen in de vorm van prostitutie. Maar bij een volgende keer kan anders worden beslist, omdat de grens tussen incidenteel en structureel bedrijfsmatig handelen maar een dun lijntje is. Bovendien leidt iedere overtreding tot een groot financieel verlies als de gemeente de dwangsom gaat innen.
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.
Vragen? Neem contact met ons op