Let op de verjaringstermijn bij schikking in proces-verbaal

Een proces-verbaal waarin afspraken voor een schikking zijn vastgelegd, lijkt een goede basis om een geschil op te lossen. Maar een proces-verbaal met een schikking is géén rechterlijke uitspraak. Dit betekent dat de juridische houdbaarheid slechts vijf jaar bedraagt. Na die periode kun je er in principe geen gebruik meer van maken. Let dus goed op de verjaringstermijn en zorg dat je tijdig actie onderneemt om de verjaring te stuiten. 

Bekijk hier onze rechtsgebieden

De Hoge Raad heeft in 2016 bepaald dat als je een schikking vastlegt in een proces-verbaal, dit géén gerechtelijke uitspraak is, maar een vastlegging van een overeenkomst tussen partijen.

Zekerheid

Indien partijen in een proces dus een schikking treffen en deze vastleggen in een proces-verbaal van comparitie, dan zijn deze afspraken slechts vijf jaar afdwingbaar. Daarna is de executoriale titel verjaard, tenzij een van de partijen binnen die termijn actie onderneemt (bijvoorbeeld door de verjaring te stuiten). Een schikking in een proces-verbaal geeft op de lange termijn dus minder zekerheid dan een vonnis.

Vonnis

Bij grotere vorderingen of langdurige afspraken met partijen is het daarom verstandiger om aan de rechter toch een vonnis te vragen waarin deze zich uitspreekt over de gemaakte afspraken. Een vonnis van een rechter heeft namelijk een verjaringstermijn van twintig jaar. Een andere mogelijkheid om meer zekerheid te krijgen is om een vaststellingsovereenkomst op te stellen met duidelijke termijnen én heldere afspraken over verjaring.

Bekijk hier onze incasso diensten

Juridisch advies

Ook door de verjaring op tijd te stuiten, is het mogelijk om je rechten te behouden. Maar indien niet tijdig wordt gestuit, dan is de juridische houdbaarheid alsnog voorbij en ben je je rechten kwijt. Om een vordering langere tijd te kunnen innen, is het daarom aan te raden om een rechter altijd formeel een vonnis te laten uitspreken en van tevoren deskundig juridisch advies in te winnen.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op