Een opvallende uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland in Groningen. Daar bepaalde de rechter dat de overheid een schuld van bijna 11.000 euro van een gedupeerde ouder van de Toeslagenaffaire moet overnemen. Dit ondanks het feit dat deze persoon niet helemaal voldeed aan de voorwaarden die worden gesteld in de Wet hersteloperatie toeslagen (Wht). Deze uitspraak lijkt een belangrijke doorbraak in de afwikkeling van de toeslagenaffaire, omdat die waarschijnlijk ook door andere juristen en advocaten gebruikt gaat worden als jurisprudentie.
Bekijk hier onze rechtsgebieden
Wat speelt er in deze zaak? Een moeder is gedupeerde in de Toeslagenaffaire en leent in 2017 een bedrag van 10.800 euro van haar ouders om te kunnen overleven. Om voor terugbetaling in aanmerking te komen zou deze schuld volgens de Wht vóór 1 juni 2021 opeisbaar moeten zijn. Maar de ouders willen hun dochter niet dwingen om het geld direct terug te betalen, omdat zij haar niet onnodig in nog grotere financiële problemen willen brengen.
Private schuld
De vrouw dient desondanks toch een verzoek in bij de overheid om haar schuld in het kader van de afwikkeling van de Toeslagenaffaire over te nemen op grond van de Wht. Maar dit verzoek wordt in eerste instantie afgewezen. Zij spant daarom een kort geding aan, waarin zij de rechter vraagt om de minister te verplichten om de private schuld van 10.800 euro toch over te nemen. De minister is dit niet van plan en wijst erop dat het doel van de Wht is om alleen de nadelige gevolgen van opeisbare vorderingen voor gedupeerde ouders te voorkomen. Nu de vordering niet voor 1 juni 2021 opeisbaar was, ontstaan voor de vrouw volgens de minister geen onevenredige nadelige gevolgen wanneer de schuld niet wordt overgenomen, omdat er geen betalingsachterstanden zijn ontstaan en er geen sprake is van een dreiging met incassomaatregelen.
Bekijk hier onze incasso diensten
Maatwerk
De rechter stelt de vrouw echter toch in het gelijk en oordeelt dat de overheid de schuld moet betalen, ondanks dat deze strikt genomen niet voldeed aan de harde eisen van de herstelwet (Wht). Daarbij weegt volgens de rechter zwaar mee dat de vrouw financieel in de problemen is gekomen doordat zij ten onrechte werd gezien als fraudeur en door de onterechte terugvorderingen van de Belastingdienst/Toeslagen die daarmee verband hielden.
Het doel van de Wht is om toeslagenouders een nieuwe start te laten maken. De rechtbank acht het echter meer dan aannemelijk dat het niet overnemen van de schuld het maken van een nieuwe start de vrouw, zowel financieel als emotioneel, dwarszit.
Met deze uitspraak geeft de rechtbank een duidelijk signaal af dat de overheid zich soepeler moet opstellen bij de afwikkeling van de toeslagenaffaire. Fouten herstellen lukt niet door enkel een herstelwet in te voeren. Veel belangrijker is dat mensen ook daadwerkelijk worden geholpen. Dat is de kern van de zaak, want zonder maatwerk blijven toeslagenouders nog vele jaren lang gevangen in financiële problemen waar zij buiten hun schuld in zijn terechtgekomen.
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.
Vragen? Neem contact met ons op