Omlaag trekken broek van collega reden voor ontslag op staande voet

Een werknemer van een autofabriek die in het bijzijn van anderen de broek van een vrouwelijke collega naar beneden trok, wordt door zijn werkgever op grond van een dringende reden op staande voet ontslagen. De werknemer vecht het ontslag aan bij de rechtbank, maar die stelt de werkgever in het gelijk. 

Bekijk hier onze rechtsgebieden

De dringende reden voor het ontslag van de werknemer is het naar beneden trekken van de broek van zijn vrouwelijke collega. Zij kwam daardoor in haar blote billen tegenover andere collega’s te staan. De werknemer legt uit dat er op de werkvloer sprake is van een eigen cultuur en dat er wel vaker ruwe grappen worden gemaakt tussen collega’s. Volgens de rechter ontbreekt echter elk bewijs voor deze grappen. En al zouden dergelijke voorvallen eerder zijn gebeurd, dan is dat volgens de rechtbank niet van belang voor de beoordeling van deze zaak.

Respectvol omgaan

De werknemer heeft de voorvallen niet aan zijn baas gemeld. De leiding van de autofabriek verklaart ook niets van dergelijke voorvallen te weten. De rechter vindt om die reden dat de medewerker er niet zonder meer vanuit mag gaan dat de bedrijfsleiding geen bezwaar heeft tegen zijn gedrag, of dat het zelfs normaal zou zijn op de werkvloer. De kantonrechter benadrukt daarnaast dat het omlaag trekken van een korte broek van een vrouwelijke collega in bijzijn van andere collega’s op de werkvloer niet kan worden beschouwd als respectvol met elkaar omgaan. Ook niet als het gaat om ‘cultuur van de werkvloer’, zoals de medewerker dit ziet.

Vernederd

De kantonrechter vat de zaak ernstig op, omdat een collega in het bijzijn van anderen wordt vernederd. Bovendien acht hij de kans groot dat het slachtoffer mogelijk nog een hele tijd last blijft houden van de zogenaamde grap. De rechter vindt dat ontslag op staande voet een passende sanctie is. De ‘grap’ van de man was zo ernstig dat de autofabriek van de rechter de arbeidsovereenkomst met de betreffende medewerker niet langer hoeft te laten voortduren. De man heeft dan ook rechtsgeldig ontslag gekregen.

Bekijk hier onze incasso diensten

Geen causaal verband

De werknemer geeft aan dat hij door het ontslag in de problemen is gekomen en een aantal verkeersboetes en zorgpremies niet meer kan betalen. Maar de rechter geeft aan dat deze schulden al dateren uit de tijd dat de man nog werkzaam was bij de autofabriek, waardoor er geen causaal verband is te leggen tussen het gegeven ontslag en de schulden.

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op