Ontslag op staande voet wegens werken tijdens ziekte bij een andere werkgever

Een arbeidsongeschikte medewerker die tijdens zijn ziekte bij een ander bedrijf gaat werken, wordt door zijn werkgever op staande voet ontslagen. De kantonrechter stemt in met het ontslag, omdat de man heeft gehandeld in strijd met zijn re-integratieverplichtingen 

Bekijk hier onze rechtsgebieden

De man werkt sinds 1992 bij een agrarisch bedrijf dat werkzaamheden verricht bij boerenbedrijven. In maart 2021 krijgt de werknemer een schriftelijke waarschuwing van zijn werkgever, omdat hij in het zwart heeft gewerkt bij een klant van het bedrijf. Daarna ondertekent hij een aanvulling op zijn arbeidsovereenkomst waarbij het hem wordt verboden om zonder toestemming van de werkgever nevenwerkzaamheden te verrichten.

Arbeidsongeschikt

Enkele maanden later in juli 2021 krijgt de medewerker een bedrijfsongeval waarbij hij zijn rechterarm blesseert en arbeidsongeschikt raakt. Daarom moet passende arbeid voor hem worden gevonden. Maar de medewerker weigert lichte kantoorwerkzaamheden uit te voeren. De werkgever staakt daarop in oktober 2021 de loonbetaling. Maar de bedrijfsarts oordeelt dat de klachten van de man zijn toegenomen en adviseert om de rechterarm van de medewerker geheel te ontzien.

Schriftelijke waarschuwing

Enkele maanden later in maart 2022 geeft de werkgever de medewerker een schriftelijke waarschuwing wegens negatieve uitlatingen in een gesprek met de bedrijfsarts. Een volgend voorval speelt zich af in mei 2022 als de werknemer niet bereikbaar is voor de bedrijfsarts en een gesprek met een re-integratiebedrijf afzegt. Later gaat de medewerker alsnog langs bij de bedrijfsarts. Die geeft aan dat hij nog altijd niet kan werken in verband met een behandeling die hij op korte termijn zal ondergaan.

Geconfronteerd

Een andere bedrijfsarts concludeert in juni 2022 dat de werknemer wel inzetbaar is voor bepaalde werkzaamheden, maar de man is het daar niet mee eens. Niet veel later krijgt de werkgever een anonieme tip dat de medewerker ondertussen wel werkzaamheden verricht in de bloemenwinkel van zijn partner. Het bedrijf schakelt vervolgens een bedrijfsrecherchebureau in. Dit bureau ontdekt dat de werknemer op een aantal dagen met spullen sjouwt in de bloemenwinkel. De man ontkent in eerste instantie alles als hij hiermee wordt geconfronteerd door zijn baas. Daarna geeft hij toch toe en wordt hij op staande voet ontslagen.

Bekijk hier onze incasso diensten

Liegen

De werknemer stapt daarop naar de kantonrechter, maar die stelt hem in het ongelijk. Volgens de rechter heeft de man aangegeven dat hij geen werk kan verrichten met zijn geblesseerde arm, maar in de bloemenwinkel van zijn partner is het duwen en trekken van hele karren met planten en het heffen van een zwaar buitenbord geen probleem. De werknemer heeft hierdoor volgens de rechtbank gehandeld in strijd met zijn re-integratie verplichtingen. Ofwel door te liegen over zijn belastbaarheid, ofwel door werkzaamheden te verrichten die niet goed zijn voor zijn herstel.

Niet vanzelfsprekend

Dat een ontslag op staande voet, voor een werknemer die stelt ziek te zijn en toch elders werkt door de rechter wordt toegekend, lijkt vanzelfsprekend. Maar in de praktijk is het dat zeker niet. Allereerst moet vaststaan dat de werknemer dusdanige beperkingen had voor het uitvoeren van werkzaamheden, dat hij het werk dat hij buiten de werkgever om deed niet zou kunnen of mogen doen. Indien wordt ontdekt dat de werknemer elders arbeid verricht, is het verstandig om eerst een nieuwe beoordeling door de bedrijfsarts te laten uitvoeren. Daarbij kan de werknemer ook gericht worden gevraagd naar een eigen oordeel over zijn belastbaarheid. Ook is het goed om de werknemer in zo’n geval zelf te laten bevestigen dat hij vindt dat hij niet kan werken. Als hij daarna wordt geconfronteerd met de informatie over zijn werkzaamheden elders en hierover liegt, dan kunnen deze leugens mogelijk als zelfstandige grond voor het ontslag op staande voet worden aangevoerd.

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op