Schuldeiser moet noodzaak van conservatoir beslag kunnen aantonen

Schuldeisers die vrezen dat zij hun vordering na een gerechtelijke procedure niet kunnen innen, mogen in Nederland vrij eenvoudig conservatoir beslag laten leggen. De toetsing van de voorzieningenrechter is hierbij meestal niet al te streng. Maar een schuldeiser moet wel voldoende kunnen aantonen dat het leggen van zo’n beslag noodzakelijk is. Indien hij dit niet doet, loopt hij de kans dat zijn verzoek tot beslaglegging wordt afgewezen.

Bekijk hier onze rechtsgebieden

De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft onlangs een verzoek van een bouwonderneming om conservatoir beslag te leggen bij een betaald voetbalorganisatie (bvo) afgewezen. Beide partijen hebben al langere tijd een zakelijk geschil over de kosten van de renovatie van het dak van het voetbalstadion van de bvo. Het grootste deel van de renovatiekosten is al betaald door de bvo. Volgens de voorzieningenrechter heeft het bouwbedrijf de noodzaak om conservatoir beslag te mogen leggen onvoldoende onderbouwd.

Aannemelijk maken

Er is sprake van een geschil over een relatief klein deel van de vordering, zo’n vijf miljoen euro. Alleen het feit dat de bvo het resterende deel van de vordering betwist en daarom niet betaalt, is volgens de voorzieningenrechter niet voldoende om conservatoir beslag te kunnen leggen. Het bouwbedrijf kan ook niet bewijzen of aannemelijk maken dat gevreesd moet worden dat het geld mogelijk verduisterd wordt indien er geen beslag mag worden gelegd.

Bekijk hier onze incasso diensten

Hoger beroep

Het bouwbedrijf gaat daarop in hoger beroep en krijgt van het gerechtshof Amsterdam alsnog toestemming voor het leggen van beslag. Het hof stelt dat de bouwonderneming wél voldoende heeft aangetoond dat het leggen van beslag noodzakelijk is. Daarbij heeft het hof onder meer in aanmerking genomen dat de bvo grote schulden heeft en de voetbalwereld financieel flink is getroffen door de Corona pandemie.

Verlof vragen

In Nederland kunnen schuldeisers die vrezen na een gerechtelijke procedure hun vorderingen niet te kunnen innen, bijvoorbeeld omdat hun schuldenaren van plan lijken om hun waardevolle spullen in de tussentijd te verduisteren, redelijk makkelijk conservatoir beslag laten leggen. Zij kunnen hiervoor verlof vragen bij de voorzieningenrechter. Die onderzoekt of de vordering van de schuldeiser aannemelijk is en óf en waarom het beslag noodzakelijk is. Het geschil tussen de bouwonderneming en de bvo laat zien dat de voorzieningenrechter het verzoek tot het leggen van conservatoir beslag uiterst serieus neemt en zo’n verzoek niet in alle gevallen zomaar goedkeurt.

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op