Vrouw krijgt ten onrechte ontslag na privégebruik tankpas

Een verkoopster van een keukenzaak, die tijdens haar ziekteperiode toch tankte met een tankpas die is bedoeld voor woon-werkverkeer, is door haar werkgever ten onrechte op staande voet ontslagen. 

Bekijk hier onze rechtsgebieden

De vrouw werkt sinds april 2021 voor het bedrijf. Maar vanwege ziekte kon zij vanaf juli 2022 niet meer werken. Toch gebruikt ze in de periode tot december zes keer de tankpas van haar werk om mee te tanken. Daarom wordt de vrouw op 8 december op staande voet ontslagen door haar baas.

Privégebruik

Zij is het niet eens met de beslissing en vecht het ontslag aan bij de kantonrechter. De werkgever stelt dat de tankpas is verstrekt voor de reiskosten van woon-werkverkeer van de vrouw. Het was dus niet toegestaan om de tankpas privé te gebruiken. De werkgever vindt dat het privégebruik van de tankpas een dringende reden voor ontslag op staande voet is. De kantonrechter gaat hier echter niet in mee. De vrouw geeft aan dat zij met de werkgever heeft afgesproken dat zij de tankpas ook privé mag gebruiken, dus ook tijdens haar ziekteperiode. De kantonrechter overweegt dat in de arbeidsovereenkomst alleen staat dat ‘Reiskosten middels een tankpas van de onderneming worden vergoed’. Daar blijkt niet uit dat de werknemer de pas ook privé mag gebruiken. Tegelijkertijd heeft de werkgever ook nergens vastgelegd dat de werknemer de tankpas niet privé mag gebruiken. Verder heeft hij de werknemer er ook nooit duidelijk of nadrukkelijk op gewezen dat zij de tankpas niet privé mocht gebruiken tijdens haar ziekteperiode.

Medische behandeling

Onder deze omstandigheden levert het privégebruik van de tankpas door de werknemer volgens de rechter geen dringende reden op voor een ontslag op staande voet. Daarbij is meegewogen dat aan de werknemer onvoldoende duidelijk is gemaakt dat privégebruik niet (meer) was toegestaan. Verder is de werknemer niet gewaarschuwd dat het privégebruik zou kunnen leiden tot ontslag. De rechter vindt bovendien dat een ontslag op staande voet een zeer vergaande maatregel is waarvan een werkgever terughoudend gebruik moet maken. Verder stelt de kantonrechter dat de werknemer op de zitting duidelijk heeft uitgelegd dat zij de tankpas tijdens haar ziekteperiode vooral heeft gebruikt voor ritten in verband met haar medische behandeling. Die was bedoeld voor haar re-integratie bij de werkgever.

Bekijk hier onze incasso diensten

Niet rechtsgeldig

Het ontslag op staande voet is dus niet rechtsgeldig, omdat daarvoor een dringende reden ontbreekt. Het verzoek van de werknemer om vernietiging van dat ontslag wordt daarom toegewezen en de werkgever moet haar gevorderde loon alsnog betalen.

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op