De grote vakantie zit eraan te komen en veel mensen willen er weer op uit trekken. Maar wat als je naar het buitenland gaat en door een nieuwe uitbraak van het Coronavirus tijdens uw vakantie verplicht in quarantaine wordt geplaatst? Wat zijn dan de gevolgen voor je vakantiedagen en heb je recht op salaris als je vanwege Corona verplicht in quarantaine wordt gesteld?
Het Coronavirus heeft zich in de afgelopen maanden wereldwijd verspreid. In veel landen worden mensen daarom preventief in quarantaine gesteld, om zo verspreiding te voorkomen. Afhankelijk van waar je op vakantie gaat en hoe deze pandemie zich verder ontwikkelt, loop je het risico dat je bij een nieuwe uitbraak van het Coronavirus langer op je vakantieadres moet blijven.
Vakantiedagensaldo
Er zijn twee situaties te onderscheiden waarbij iemand in quarantaine wordt gesteld. Allereerst als je tijdens je vakantie zelf ziek wordt door een Coronabesmetting en ten tweede als je niet ziek bent, maar wel in verplichte quarantaine wordt gesteld. Voor iemand die tijdens zijn vakantie ziek wordt, geldt dat de dagen waarop hij/zij ziek is niet als vakantiedagen gelden. De ziektedagen mag een werkgever dus niet op het vakantiedagensaldo in mindering gebracht. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Dit geldt uiteraard niet als de werknemer zijn werkgever toestemming geeft om de ziektedagen toch op zijn vakantiedagensaldo in mindering te brengen. Een andere uitzondering is dat in de arbeidsovereenkomst, de cao of het personeelshandboek staat dat deze ziektedagen in mindering kunnen worden gebracht op de bovenwettelijke vakantiedagen.
Overmacht
Ben je tijdens je vakantie niet ziek geworden door het Coronavirus, maar wel in verplichte quarantaine geplaatst, dan is er sprake van overmacht. In deze gevallen kent de wet als uitgangspunt dat als er geen arbeid wordt verricht, er wel recht is op loon, behalve als de werknemer door zijn eigen schuld niet kan werken. Maar indien een werknemer tijdens zijn vakantie in quarantaine komt te zitten, is dat echter ook niet iets waar de werkgever invloed op heeft. Dat betekent doorgaans dat hij geen loon hoeft door te betalen. Rechtspraak hierover is er nog niet. In de praktijk moeten werkgever en werknemer dan samen zoeken naar een redelijke oplossing.
Reizen voor werk
Nog een paar interessante feiten over dit onderwerp. Een werkgever mag wel met je afspreken wanneer je op vakantie gaat, maar niet je vakantiebestemming bepalen. Een werkgever kan dus niet verbieden dat je op vakantie gaat naar een risicogebied. Het reizen gebeurt vanzelfsprekend op eigen risico. Wanneer je voor werk naar het buitenland moet, mag je weigeren naar een land te reizen dat van het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies (kleurcode rood) heeft gekregen. Heeft het land kleurcode oranje? Dan mag je weigeren als de reis niet nodig is.
Wanneer een land kleurcode groen of geel heeft en de zakenreis bij je normale werk hoort, dan kun je deze meestal niet weigeren. Werknemers die dit wel doen, verliezen hun recht op loon door werkweigering en lopen zelfs het risico om ontslagen te worden.
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073-6154311.