Door een oneerlijk beding in de algemene voorwaarden van een sportschool hoeft een klant zijn abonnementsgeld van 181,30 euro niet te betalen. De kantonrechter stelt in zijn uitspraak dat het beding oneerlijk was, omdat de consument kon worden verplicht de hele overeenkomst na te komen, zelfs als de sportschool dit niet doet.
Bekijk hier onze rechtsgebieden
Wat speelt er in deze zaak? Een klant sluit in mei 2021 online een jaarabonnement bij de sportschool af voor 181,30 euro. Hij gaat wel sporten, maar betaalt deze factuur niet. De sportschool daagt hem vervolgens voor de rechter. De klant erkent de vordering van de sportschool en het lijkt erop dat hij de factuur moet gaan betalen.
Algemene voorwaarden
Maar volgens het Europees consumentenrecht moet een rechter toetsen of de algemene voorwaarden van een bedrijf wel eerlijk zijn tegenover de klanten. Ook als consumenten daar zelf niet mee komen. Het toets moment daarbij is altijd de datum waarop de overeenkomst is afgesloten. De kantonrechter kijkt daarom nog eens nauwkeurig naar de algemene voorwaarden van de sportschool. Daarin treft hij een regeling aan waarin wordt vermeld dat de sportschool de overeenkomst direct kan beëindigen als een klant niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoet. Tegelijkertijd staat erin dat diezelfde klant wel het lidmaatschapsgeld voor de volledige looptijd van de overeenkomst moet betalen.
Rechten en plichten
De rechtbank oordeelt dat hierdoor ‘de rechten en plichten van beide partijen niet langer in een redelijke verhouding tot elkaar staan, waardoor het evenwicht tussen de uit de overeenkomst voortvloeiende rechten en verplichtingen van de partijen ten nadele van de consument aanzienlijk wordt verstoord’. In feite krijgt de sportschool hier een tik op de vingers van de Europese rechtbank, met als doel om het bedrijf te bewegen om haar algemene voorwaarden aan te passen. Tegelijkertijd is het een waarschuwing voor andere bedrijven om hen ervan te weerhouden zo’n beding op te nemen.
Bekijk hier onze incasso diensten
Balans verstoord
Dat de sportschool geen gebruik heeft gemaakt van de oneerlijke voorwaarde, maakt volgens de kantonrechter niet uit. Het gaat erom dat bij aanvang van de overeenkomst de balans tussen rechten en plichten ernstig door dat beding was verstoord. De klant mag dus zijn rekening verscheuren en de sportschool moet aan de slag om haar algemene voorwaarden aan te passen. Want het kan zomaar zijn dat dit vonnis grote gevolgen heeft voor het bedrijf.
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.
Vragen? Neem contact met ons op