Ruim 10.000 euro boete voor onterechte klacht over collega

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is een gevoelig onderwerp. Maar wat als een klacht na onderzoek onterecht blijkt te zijn? Een recente uitspraak van de rechter toont aan dat ook een onterechte klacht grote gevolgen kan hebben. In deze zaak moet de persoon die een collega vals beschuldigde een schadevergoeding van ruim 10.000 euro betalen. 

Bekijk hier onze rechtsgebieden

In deze zaak draait het om twee voormalige collega’s in een ziekenhuis. De ene werknemer beschuldigde de ander van seksuele intimidatie, pesten en discriminatie.

Extern onderzoek

De werkgever laat vervolgens een extern bureau een onderzoek uitvoeren. Hieruit komt na grondig onderzoek naar voren dat er geen bewijs is voor de geuite beschuldigingen. Volgens het eindrapport is het verhaal van de klager vooral gebaseerd op vermoedens, gevoelens en aannames, maar niet op feiten. Deze uitkomst is voor de onterecht beschuldigde werknemer aanleiding om naar de rechter te stappen en een schadevergoeding te vorderen van zijn ex-collega.

Hij vertelt in de rechtbank dat hij emotioneel door een hel is gegaan, mede omdat de kwestie lange tijd boven zijn hoofd heeft gehangen. Het heeft hem bijna zijn relatie gekost en het gerucht heeft zich door het ziekenhuis heen verspreid. Hierdoor is het contract van de man uiteindelijk ook niet verlengd. De kantonrechter noemt het aannemelijk dat een dergelijke valse beschuldiging deze impact kan hebben.De man wordt dan ook in het gelijk gesteld door de kantonrechter. Die stelt dat het onterecht beschuldigen van een collega van seksueel grensoverschrijdend gedrag allesbehalve wenselijk is.

Bekijk hier onze incasso diensten

Schadevergoeding betalen

De oud-collega mag zich van de kantonrechter niet meer negatief of beschuldigend uitlaten over zijn voormalige collega. Dit op straffe van een boete van 1.000 euro per overtreding met een maximum van 25.000 euro. Verder moet hij een schadevergoeding van ruim 10.000 euro betalen, alsook alle proceskosten. Deze zaak toont eens te meer aan dat het belangrijk is om klachten op de werkvloer objectief en zorgvuldig af te handelen. De werkgever moet daarbij rekening houden met zowel de klager als de beklaagde. Verder blijkt uit deze zaak ook dat het uiten van onterechte beschuldigingen aan het adres van een collega mogelijk ook gevolgen kan hebben. Het is belangrijk dat werknemers klachten kunnen indienen, maar daar moet dan wel voldoende aanleiding en bewijs voor zijn.
Maar ook de rechten van degene die beschuldigd wordt, moeten beschermd blijven. Indien dit niet gebeurt en beschuldigingen zonder bewijs worden overgenomen, dan kan dit grote gevolgen hebben voor alle betrokkenen.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op