Ontslag voor ernstig hoestende medewerker die niet naar huis wilde gaan

Een werknemer van een chemiebedrijf in Dordrecht, die ernstig hoestend op zijn werk verscheen en ondanks een dringend verzoek van zijn collega’s weigerde om naar huis te gaan, is volgens de kantonrechter van de Rechtbank Rotterdam terecht ontslagen.

Bekijk hier onze rechtsgebieden

Vrijwel alle bedrijven in Nederland werken inmiddels met een Corona protocol. Eén van de belangrijkste regels van de Rijksoverheid om Corona terug te dringen is ook dat werknemers die verkoudheidsklachten hebben thuis moeten blijven.

Werken met ernstige verkoudheidsklachten

Een medewerker van een chemiebedrijf ging op 15 maart 2020 met ernstige verkoudheidsklachten toch gewoon werken. Meerdere collega’s horen hem die dag ernstig hoesten en adviseren hem daarom om naar huis te gaan. Volgens de werknemer is het echter allemaal niet zo erg en komt het waarschijnlijk door zijn bronchitis. Hij weigert daarom om naar huis te gaan. Maar een dag later meldt hij zich alsnog ziek en drie dagen later geeft hij aan zijn werkgever door dat hij positief is getest op Corona.

Verwijtbaar handelen

De werkgever start daarop een procedure om de arbeidsovereenkomst met de werknemer te ontbinden op grond van verwijtbaar handelen van de werknemer, dan wel een verstoorde arbeidsrelatie, dan wel een combinatie van deze zaken. De kantonrechter is het eens met de werkgever dat de werknemer verwijtbaar heeft gehandeld door met verkoudheidsklachten te gaan werken en niet naar huis te gaan, ondanks dat collega’s hem adviseerden om dit wel te doen. Toch vindt de kantonrechter dat alleen dit verwijtbaar handelen van de werknemer nog geen ontbinding van de arbeidsovereenkomst rechtvaardigt.

Bekijk hier onze incasso diensten

Vertrouwen van collega’s beschaamd

Maar met zijn verwijtbare gedrag heeft de medewerker ook het vertrouwen van zijn collega’s beschaamd. Dit vertrouwen is bovendien nog meer verstoord geraakt doordat hij zich de volgende dag alsnog heeft ziek gemeld, heeft laten testen en Corona bleek te hebben. De vrees van zijn collega’s dat hij mogelijk Corona had, bleek dus werkelijkheid te zijn. Door in de gerechtelijke procedure vervolgens vol te houden dat de verklaringen van zijn collega’s niet geloofwaardig zijn, heeft hij de vertrouwensbreuk alleen maar groter gemaakt.

Geen berouw

De werknemer had moeten toegeven dat hij op die bewuste dag een fout heeft gemaakt, door niet naar huis te gaan. Hij bleef echter bij zijn eigen gelijk en toonde ook geen berouw. Er bestond die dag zeker een risico dat hij collega’s kon besmetten en waarschijnlijk is ook één andere collega door hem besmet geraakt. Volgens de kantonrechter is het daarom niet meer mogelijk voor de werknemer om terug te keren bij de werkgever en opnieuw met zijn voormalige collega’s te gaan samenwerken.

Ontbinding arbeidsovereenkomst

De kantonrechter van de Rechtbank Rotterdam ontbindt de arbeidsovereenkomst en kent de medewerker de wettelijke transitievergoeding toe. Het verzoek van de medewerker voor toekenning van een billijke vergoeding wordt afgewezen, omdat zijn werkgever niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op