Beoordeling door klanten: 8,6/10 - 164 beoordelingen

Scheiden

scheiden

scheiden?

Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis, vaak is hier een moeilijke periode aan vooraf gegaan. Het einde van een relatie brengt veel emoties met zich mee, waarbij tegelijkertijd veel praktische zaken moeten worden geregeld. Er zijn veel vragen en praktische onzekerheden. Hoe gaat dit in zijn werk?

Echtscheiding aanvragen?

Als de beslissing om te willen scheiden is genomen door één, of beide (ex)partners zullen er veel zaken geregeld moeten worden. Wie gaat waar wonen, wat wordt er gedaan met het huis, hoe wordt de zorg voor de kinderen verdeeld, wat is de hoogte van de alimentatie, etc.

Om deze beslissingen in goede banen te leiden, dienen er afspraken in een juridisch dichtgetimmerd convenant te worden opgenomen en ingediend bij de rechtbank. Dit vraagt om begeleiding door een professional. Zo kan er in een aantal gesprekken tot afspraken worden gekomen waar beide (ex)partners zich in kunnen vinden.

Samen scheiden?

Door te kiezen om samen te scheiden voer je de gesprekken met de (ex)partner onder begeleiding van een scheidingsadviseur. Zo kom je stap voor stap samen tot een regeling die het beste past bij de behoefte en mogelijkheden in jullie situatie. Zo blijf je zelf verantwoordelijk voor de uitkomst. Dit heeft grote voordelen boven het oordeel van een rechter, die moet beslissen voor jullie.  Naast dat deze wijze van scheiden financieel veel voordeliger is, blijkt in de praktijk dat de afspraken die bij bemiddeling worden gemaakt veel beter worden nagekomen omdat deze afspraken in overleg zijn gemaakt en beiden (ex)partners hier achter staan.

Rol van de scheidingsbemiddelaar

Een scheidingsadviseur is een professionele onafhankelijke derde en heeft de rol om het gesprek op gang te brengen, te houden en handvatten aan te reiken waardoor er ook tot afspraken kan worden gekomen. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de emoties van beide (ex)partners. Daarnaast informeert en adviseert de adviseur over de mogelijkheden en regelgeving (zowel financieel als juridisch).

Samen scheiden voor iedereen?

Een voorwaarde om samen aan een scheidingsbemiddeling te starten is dat beide (ex)partners  de intentie hebben om tot een oplossing willen komen. Als één van de partijen niet mee wil werken zal deze vorm weinig zin hebben en zal alsnog de gang naar de rechtbank moeten worden gemaakt.

Hoe langt duurt het om te scheiden?

De gesprekken zullen plaats vinden tussen de scheidingsbemiddelaar en de beide (ex)partners. Omdat er meteen afspraken kunnen worden gemaakt kunnen deze tussentijds al opgesteld worden. Meestal is er tussen de drie en vijf gesprekken nodig om alle zaken te bespreken. Hoe lang er tussen de gesprekken zit is zelf aan te geven. De meeste mensen kiezen voor één a twee weken. Als alle afspraken duidelijk zijn en deze zijn vastgelegd in een convenant of vaststellingsovereenkomst dienen de stukken te worden ondertekend.

De ondertekende stukken worden ingediend bij de rechtbank en binnen vier weken wordt de beschikking toegestuurd en zijn jullie officieel gescheiden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over scheiden? Neem contact op met één van onze ervaren advocaten en laat u gratis informeren over scheiden. Voor vragen kunt u rechtstreeks bellen op nummer 073 – 615 43 11.

Of maak gebruik van ons online webformulier en stel direct uw vraag!

MEER INFORMATIE ONTVANGEN?

Vul het formulier in voor meer informatieSluiten