Taxichauffeur ontslagen vanwege slechte bereikbaarheid

Een taxibedrijf raakt in conflict met een medewerkster, omdat deze slecht bereikbaar
is. De vrouw reageert niet op verzoeken om te komen werken. Het taxibedrijf besluit
daarom om het salaris stop te zetten en de medewerkster op staande voet te ontslaan.
De kantonrechter stemt in met het ontslag op staande voet, maar de werkgever moet
wel het achterstallige salaris tot de ontslagdatum uitbetalen.

Bekijk hier onze rechtsgebieden

Wat is er aan de hand? De vrouw werkt als taxichauffeur bij het bedrijf. Op een dag veroorzaakt zij schade aan de taxi waarmee zij rijdt. Dit schadebedrag wordt ingehouden op haar salaris. Enkele weken later meldt zij zich ziek. Ze gaat langs bij een verzuimconsulent en die oordeelt dat de vrouw wel aangepaste werkzaamheden kan verrichten voor twee halve dagen per week.

Niet opdagen

De werkgever roept de vrouw vervolgens enkele keren op om ‘s nachts op kantoor de telefoon aan te nemen en administratieve werkzaamheden uit te voeren. Maar de vrouw komt telkens niet opdagen. Omdat ze ook in de periode daarna niet op haar werk verschijnt en niet reageert op berichten van haar werkgever, besluit het taxibedrijf om haar salaris stop te zetten en de vrouw op staande voet te ontslaan.

Bekijk hier onze incasso diensten

Werkweigering

De kantonrechter oordeelt in deze zaak dat een werkgever mag verwachten van een medewerkster dat zij bereikbaar was. De vrouw wist dat zij opgeroepen kon worden voor aangepast werk. Het feit dat zij e-mails en Whatsapp-berichten van haar werkgever over de nachtdiensten niet heeft gelezen, is volgens de rechter werkweigering. Daarnaast weigerde de vrouw ook in gesprek te gaan om het arbeidsconflict op te lossen. Daarom hoeft van de werkgever niet te worden verwacht dat hij de arbeidsovereenkomst laat voortduren.

Arbeidsconflict

Maar de werkgever wordt niet geheel in het gelijkgesteld door de kantonrechter. Want het taxibedrijf deed weinig tot geen moeite om het arbeidsconflict met de medewerkster op te lossen, terwijl dit wel verwacht mocht worden. Het salaris van de medewerkster in de periode van haar ziekmelding tot de dag van haar ontslag moet alsnog worden betaald door de werkgever.

Roekeloos rijden

Ook mag de werkgever op grond van de cao de schade aan de taxi niet op de medewerkster verhalen. Dit mag alleen als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Volgens het taxibedrijf heeft de vrouw een paaltje geraakt omdat zij met haar telefoon bezig was onder het rijden. Maar de medewerkster ontkent dit. De werkgever kan het roekeloos rijden volgens de rechter onvoldoende onderbouwen en had daarom de schade aan de taxi niet met het loon mogen verrekenen. Hij moet de medewerkers het schadebedrag dat hij eerder heeft ingehouden op haar salaris daarom ook terugbetalen.

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op