Slachtoffers van de Toeslagenaffaire die een tegemoetkoming van 30.000 euro ontvangen van de Belastingdienst/Toeslagen zouden van rechtswege ook gebruik moeten kunnen maken van een afkoelingsperiode van een jaar. In die periode kunnen schuldeisers geen beslag kunnen laten leggen op goederen van de belanghebbende of diens partner. Dit heeft dan betrekking op vorderingen die zijn ontstaan voor het ingaan van de afkoelingsperiode. Dat staat in een amendement dat de Tweede Kamerleden Lodders (VVD)en Van Weyenberg (D66) hebben ingediend.
Bekijk hier onze rechtsgebieden
Tijdens de afkoelingsperiode moeten schuldeisers hun invorderingsmaatregelen staken ten aanzien van alle goederen van de ouders, voor zover deze maatregelen betrekking hebben op de schulden die reeds bestonden en invorderbaar waren op het moment dat de afkoelingsperiode inging. Een schuldeiser mag de schuld dan ook niet verrekenen met een vordering.
Geen overeenkomst ontbinden
Een oude schuld kan in de afkoelingsperiode door schuldeisers ook niet worden gebruikt als aanleiding om een overeenkomst met de schuldenaar te ontbinden. Het is dus bijvoorbeeld niet mogelijk om tijdens de afkoelingsperiode een huurovereenkomst van de woning van de schuldenaar en diens partner te ontbinden. Ook gas, water en licht kunnen niet zomaar worden afgesloten.
Wel actie bij nieuwe schulden
De afkoelingsperiode is bedoeld om rust en ruimte te creëren en zo tot een goede afwikkeling van de schulden, die zijn ontstaan als gevolg van de toeslagen affaire. Indien er tijdens de afkoelingsperiode nieuwe schulden worden gemaakt of ontstaan, die niet tijdig worden betaald, dan kunnen schuldeisers ten aanzien van deze nieuwe schulden wel actie ondernemen.
Bekijk hier onze incasso diensten
Geen registratie bij BKR
Het amendement moet er eveneens voor zorgen dat slachtoffers van de toeslagen affaire in de toekomst geen last meer hebben van registratie van betalingsachterstanden, die inmiddels zijn vervallen. Betalingsachterstanden die als gevolg van de Toeslagen Affaire zijn kwijtgescholden, of door de slachtoffers zijn betaald zouden volgens het voorstel op geen enkele wijze meer zichtbaar mogen zijn bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.
Vragen? Neem contact met ons op