Compensatie bij vertraagde vliegreizen!

Compensatie bij vertraagde vliegreizen

Bijna iedereen die regelmatig met het vliegtuig reist, maakt wel eens mee dat een vlucht veel later vertrekt dan gepland. Wat veel mensen niet weten, is dat zij op grond van de Europese verordening 261/2004 in veel gevallen aanspraak kunnen maken op compensatie bij vertraagde vliegreizen. Er zijn redelijk veel vertraagde vliegreizen. Reizigers maken echter nog weinig gebruik van de mogelijkheid tot compensatie. Wij kunnen dit gratis voor u verzorgen! 

Bel met uw vraag vrijblijvend met één van onze ervaren incasso advocaten op nummer 073 – 615 43 11 of stel uw vraag via het webformulier aan de rechterzijde van deze pagina.

Gemeenschappelijke regels

In de Europese Verordening zijn gemeenschappelijke regels vastgelegd inzake compensatie en bijstand aan luchtreizigers bij instapweigering, annulering of langdurige vertraging van vluchten.
Deze regels gelden voor passagiers die vertrekken vanaf een luchthaven in een lidstaat van de EU én voor passagiers die van buiten de EU met een Europese luchtvaartmaatschappij naar een luchthaven in een lidstaat van de EU vliegen.

Verplichte compensatie bij vertraagde vliegreizen

Luchtvaartmaatschappijen zijn volgens deze verordening verplicht om hun passagiers bijstand of compensatie te bieden wanneer een vlucht twee uur of meer vertraging oploopt. De compensatie varieert van een gratis maaltijd, tot en met enkele honderden euro’s. Passagiers die bijvoorbeeld meer dan twee uur vertraging oplopen bij een vlucht van 1.500 kilometer of minder, kunnen aanspraak maken op een vaste vergoeding van 250 euro. De vergoeding bedraagt zelfs 400 euro bij een vertraging van drie uur of meer voor een vlucht binnen de EU van meer dan 1.500 kilometer of een vlucht buiten de EU tussen de 1.500 en 3.500 kilometer.

Andere vlucht aangeboden gekregen?

Ook wanneer de passagiers een andere vlucht naar hun eindbestemming krijgen aangeboden en de aankomsttijd twee uur of meer afwijkt van de geplande aankomsttijd van de oorspronkelijk geboekte vlucht, hebben zij recht op een compensatie. Deze compensatie wordt dan echter met 50% verminderd.

Reis geannuleerd?

Wanneer een vlucht geheel geannuleerd wordt, bestaat ook een recht op compensatie. Dit geldt niet voor de gevallen waarin de vlucht minimaal twee weken van tevoren is geannuleerd. Ook een vervangende reis met ongeveer dezelfde vertrek- en aankomsttijden betekent dat er geen compensatie verschuldigd is.

Geen compensatie bij buitengewone omstandigheden

Luchtvaartmaatschappijen zijn geen compensatie verschuldigd, wanneer de vertraging of annulering veroorzaakt is door een ‘buitengewone omstandigheid’. Hierbij kan gedacht worden aan extreem weer, stakingen of oorlogen. Ook een bijzonder besluit van de luchtverkeersleiding kan in bepaalde gevallen een ‘buitengewone omstandigheid’ zijn. Luchtvaartmaatschappijen proberen vaak door middel van een beroep op buitengewone omstandigheden te ontkomen aan hun betalingsverplichting. Een gespecialiseerde advocaat van ons advocatenkantoor in Den Bosch kan u hierover adviseren.

Vrijblijvend incasso advies?

Onze incasso advocaten zijn u graag van dienst. Neem voor een vrijblijvend advies over compensatie bij vertraagde vliegreizen direct contact op met 073 – 615 43 11 of info@rechtnet.nl. Een incasso advocaat staat u graag te woord!

Of maak voor uw vragen gebruik van ons online web formulier!