Bank mag rekening van saunaclub niet beëindigen van Hoge Raad

Nadat de politie bij een saunaclub drugs en wapens vindt en dit verhaal in de media komt, wil ING haar bankrelatie met de club beëindigen. De saunaclub vecht dit besluit met succes aan tot bij de bodemrechter. Die weegt daarbij zwaar mee dat het zonder betaalrekening vrijwel onmogelijk is om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer en om een bedrijf te exploiteren.

Bekijk hier onze rechtsgebieden

De saunaclub heeft bij ING een betaalrekening en daarnaast een overeenkomst ‘verpakt afstorten’, waarmee contant geld kan worden gestort bij de bank. Uit eigen onderzoek van ING blijkt dat de saunaclub in een jaar in totaal bijna vijf miljoen euro aan contant geld heeft gestort en circa één miljoen aan pintransacties. De bank vindt bovendien dat de leiding van de saunaclub onvoldoende gegevens heeft aangeleverd om de herkomst van deze gelden te kunnen achterhalen. Hierdoor kan ING niet kan garanderen dat haar rekeningen niet worden gebruikt voor witwassen. De bank laat de klant daarom weten dat zij de relatie met de saunaclub wil beëindigen.

Contant geld storten

Een aantal rechtszaken volgt, waarbij de saunaclub eist dat ING zowel de betaalrekening als de overeenkomst om contant geld te storten herstelt. Maar de bank is van mening dat zij allebei de diensten niet meer hoeft aan te bieden aan de saunaclub.

Betaalrekening aanhouden

De rechtbank wijst de eisen van de saunaclub af, maar het Gerechtshof haalt een streep door dit vonnis en oordeelt dat ING de saunaclub in staat moet stellen om een betaalrekening aan te houden. De overeenkomst ‘verpakt afstorten’ hoeft ING van het hof niet te herstellen. Het hof heeft het belang van ING in deze zaak afgewogen tegen het belang van de saunaclub en is tot de conclusie gekomen dat tussen deze belangen onevenredigheid bestaat. Maar het belang van ING staat volgens het hof in dit geval niet in de weg tot een verplichting om een betaalrekening aan te bieden aan de saunaclub. Volgens het hof hebben banken contractsvrijheid, maar is dit recht niet onbegrensd. Zij stelt dat banken op grond van hun maatschappelijke positie ook ten aanzien van niet-consumenten (zoals bedrijven), verplicht zijn om een betaalrekening aan te bieden. Het hof stelt bovendien dat het zonder betaalrekening vrijwel onmogelijk is om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer en om een bedrijf te exploiteren.  

Bekijk hier onze incasso diensten

Risico op witwassen

ING gaat nog in cassatie tegen deze uitspraak, maar de Hoge Raad verwerpt dit beroep.
Voor wat betreft de overeenkomst tot het faciliteren van het storten van contant geld krijgt de bank wel gelijk van het gerechtshof. Volgens het hof is het risico op witwassen bij de saunaclub door verschillende omstandigheden redelijk groot te achten. Klanten hoeven zich bijvoorbeeld niet te legitimeren bij de club en een groot deel van de betalingen gebeurt in contanten. Het hof geeft aan dat het ook mogelijk is voor de saunaclub om een bedrijf te runnen zonder over faciliteiten voor het storten van contant geld te beschikken.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op