Faillissementsfraude groot probleem

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen eiste in debat met minister Opstelten Gesthuizen concrete voorstellen: ‘Faillissementsfraude blijft een enorm probleem. Zeker in deze tijden waarin meer bedrijven failliet gaan. De schatting is dat in een kwart van de gevallen wordt gefraudeerd, de jaarlijkse schade is anderhalf miljard euro! Opstelten belooft wel een stevigere aanpak, maar de aanpak van dit kabinet moet niet blijven steken bij goede voornemens en mooie woorden.’

Faillissementsfraude vindt plaats door bijvoorbeeld producten of diensten in te kopen en door te verkopen zonder dat er enige intenties is de leveranciers te betalen. Ook is er sprake van faillissementsfraude als bijvoorbeeld bezittingen van het bedrijf voor een te lage prijs wordt verkocht of als geld wordt onttrokken aan de onderneming. De vennootschap wordt gebruikt voor moedwillige benadeling van schuldeisers.

De pakkans van beroepsfraudeurs ligt tussen de 1 en 2% en dat is veel te laag. Er zijn mogelijkheden om de pakkans te vergroten zoals de melding van faillissementsfraude signalen door de Kamer van koophandel bij de politie. Daarnaast moet er meer capaciteit beschikbaar komen bij de politie voor de bestrijding van deze fraude. Ook moeten curatoren meer mogelijkheden krijgen de fraude te onderzoeken.

Heeft u een vraag bel dan met één van onze ervaren advocaten op nummer 073 615 43 11 of vul het webformulier aan de rechterzijde van deze pagina in!

 

 

mr. C.A.M.H. Vink