Langlopende schuld uit jaarrekening bruikbaar als steunvordering in faillissement

Een schuldeiser die het faillissement van zijn debiteur wil aanvragen, moet kunnen aantonen dat deze debiteur nog minimaal één andere schuld heeft. In veel gevallen lukt het schuldeisers niet om een steunvordering te vinden, waardoor zij het faillissement van de debiteur niet kunnen aanvragen. Een recente uitspraak van de Rechtbank in Rotterdam biedt mogelijk een oplossing voor schuldeisers om aan de pluraliteitsvereiste te voldoen en alsnog het faillissement van hun debiteur aan te vragen. 

Bekijk hier onze rechtsgebieden

In deze zaak draait het om een kredietverstrekker die nog meer dan 330.000 euro tegoed heeft van een debiteur. De kredietverstrekker kan bovendien aantonen dat ook de belastingdienst, de bank en een leasemaatschappij nog geld tegoed hebben van deze debiteur. Die geeft echter aan dat dit niet klopt, want de schuld aan de leasemaatschappij is terugbetaald en ook met de bank is een afbetalingsregeling getroffen. De vordering van de belastingdienst is daarnaast gelinkt aan een andere entiteit van de ondernemer.

Bekijk hier onze incasso diensten

Langlopende schuld

Hiermee is de kous echter nog niet af voor de debiteur, want de kredietverstrekker verwijst ook naar een langlopende schuld van meer dan 300.000 euro van de debiteur, die is opgenomen in de jaarrekening over 2020. De advocaat van de debiteur geeft aan niets te weten van deze langlopende schuld, maar de rechtbank stelt dat dit een onvoldoende gemotiveerde betwisting is. Daarbij stelt de rechtbank vast dat bewezen is dat deze debiteur naast de langlopende schuld nog meerdere grote schulden heeft. Daarom verklaart de rechtbank de debiteur failliet.

Vorderingen uit oude jaarrekeningen

Deze uitspraak maakt duidelijk dat schuldenaren er rekening mee moeten houden dat voor een faillissementsprocedure ook vorderingen uit oude jaarrekeningen kunnen worden opgevoerd als steunvordering en dat zij in een dergelijk geval deze vorderingen met een goede onderbouwing moeten kunnen betwisten. Tegelijkertijd is deze uitspraak mogelijk een stimulans voor andere schuldeisers, die op zoek zijn naar een steunvordering om het faillissement van een debiteur aan te kunnen vragen. Zij zullen het vast niet nalaten om in oude jaarrekeningen van hun debiteuren op zoek te gaan naar langlopende schulden, om zodoende de desbetreffende debiteur extra onder druk te kunnen zetten en mogelijk alsnog het faillissement te kunnen aanvragen.

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op