Overheden beboet voor te laat betalen

Minister Verhagen wil deze zomer al dat overheden een vertragingsrente van 8% en een boete van € 40 per factuur gaan betalen. De overheid staat slecht bekend en betaalt haar rekening het traagst. Ook grote bedrijven zijn slechte betalers. Zij verlengen hun betalingstermijn soms eenzijdig met 120 dagen. Door deze slechte betalingsmoraal verschuift het liquiditeitsprobleem naar de kleinere bedrijven. Dat heeft uiteindelijk ook een negatief effect op de economie. Minister Verhagen loopt weliswaar voor op Europese regelgeving, maar geeft daarmee wel het goede voorbeeld.

Overschrijden van betalingstermijnen kost miljarden

Betalingstermijn die oplopen tot meer dan 120 dagen kosten MKB bedrijven miljarden. Kosten die bestaan uit financiering, debiteurenbeheer, incassokosten en juridische kosten. Om geen beroep te doen op een incassobureau, schakelen bedrijven debiteurenbeheerders in. Maar ook die kosten geld.

Ondernemers onderschatten het belang van een goed contract

Het verbond van Credit Management Bedrijven is van mening dat trage of wanbetaling kan worden voorkomen. Dat begint bij het maken van een goed contract en goede algemene voorwaarden. Bovendien moeten betalingsvoorwaarden nadrukkelijk worden vastgelegd evenals het rentepercentage dat van toepassing is als er te laat wordt betaald en wat de eventuele sancties zijn.

RechtNet Advocaten checkt uw algemene voorwaarden

RechtNet Advocaten treedt niet alleen op als incassobureau, maar helpt ondernemers en MKB bedrijven juist deze te voorkomen. Vraag daarom gratis advies aan 1 van onze incasso advocaten. Neem contact op via het formulier of bel het telefoonnummer op deze website.