RechtNet Advocaten verdedigt Drunense Fotograaf in LCMS zaak

Op 5 februari verdedigt RechtNet Advocaten, in de hoedanigheid van mr. C.A.M.H. Vink, de 21-jarige persfotograaf voor de Politierechter die 3 dagen lang toegang had tot het Landelijke Crisis Management Systeem (LCMS) van de politie. Hij vond het wachtwoord gewoon in Google en kon inloggen met het eenvoudige wachtwoord [Welkom123]. Hierna het de reportage die Omroep Brabant maakt over deze opzienbaarlijke zaak.

LCMS netwerk maar amateuristisch beveiligd

Het LCMS deelt tijdens rampen en incidenten online informatie over personen en gebeurtenissen die zeer vertrouwelijk van aard zijn. De persfotograaf verkreeg via Google de gebruikersnaam en het wachtwoord [Welkom123]. Het wachtwoord Welkom123 staat bekend als 1 van de meest gekozen wachtwoorden en voldoet derhalve op geen enkele wijze aan de eisen die aan een goede beveiliging gesteld mag worden. Daarnaast bleef de ongeautoriseerde toegang dagenlang onopgemerkt door de systeembeheerder en kon de van huis uit nieuwsgierige fotograaf ongestoord rondsnuffelen. Al met al is het opmerkelijk dat zo’n belangrijk en vertrouwelijk politienetwerk zo amateuristisch is beveiligd.

Fotograaf door arrestatieteam opgepakt

Eerst nadat de politie via een tip op de hoogte kwam van het lek, besloot het tot een inval bij de verdachte. Een speciaal arrestatieteam met kogelwerende vesten aan, arresteerde de fotograaf. Daarnaast werden zijn computer en telefoons in beslag genomen en gewist. Vijf jaar werk aan gemaakte foto’s zijn in een klap verdwenen met aanzienlijke schade als gevolg. Maar nu hangt de fotograaf ook nog een strafblad en boete c.q. taakstraf boven het hoofd.

Aangifte gedaan door “amateuristische beveiliger” zelf

Han Dataport Sales, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de beveiliging, deed aangifte tegen de fotograaf. Dat is bijzonder want het bedrijf had natuurlijk veel boter op het hoofd door het LCMS zo slecht te beveiligen. Dat het bedrijf nog niet heeft geleerd van de fouten blijkt wel uit het simpele feit dat de uitgebreide handleiding nog steeds open en bloot te verkrijgen is op het internet. Het bedrijf onthoudt zich van elk commentaar op de zaak.

Vrijspraak voor de hand liggend

Alhoewel de persfotograaf wellicht fouten heeft gemaakt bij het melden van de lek, mag toch van de politie en haar databeveiliger worden verwacht dat ze toegang beter beschermen. Door het wachtwoord Welkom123 open en bloot te delen op internet zette het LCMS als het ware de deur wagenwijd open voor nieuwsgierige gasten. RechtNet Advocaten is dan ook van mening dat vervolging onterecht is en vrijspraak voor de hand liggend is.

Zitting 5 februari 2015

Over een week vindt de zitting plaats. Voor de verdachte is het te hopen dat de voor de hand liggende gedachtegang en dus vrijspraak door de politierechter wordt overgenomen. RechtNet Advocaten houdt u op de hoogte van deze bijzondere zaak.