Langer wachten met ontslag loont!

De zogenoemde Kunduz-coalitie heeft onlangs het Lente Akkoord gesloten en een reeks aan bezuinigingsmaatregelen aangekondigd. De maatregelen omtrent het ontslagrecht kunnen voor werkgevers gunstig uitpakken. Volgens de nieuwe plannen is het voor werkgevers vanaf 2014 niet meer nodig om vooraf bij het UWV toestemming te vragen om een werknemer te ontslaan. Een werknemer kan alleen achteraf naar de rechter stappen om zijn ontslag aan te vechten.

Heeft u een vraag bel dan met één van onze ervaren advocaten op nummer 073 615 43 11 of vul het webformulier aan de rechterzijde van deze pagina in!

Drastische verlaging ontslagvergoeding

Een andere ingrijpende maatregel is een drastische verlaging van de huidige ontslagvergoeding voor werknemers per 2014. Een ontslagen werknemer ontvangt op dit moment namelijk nog een ontslagvergoeding van de werkgever op basis van de ‘kantonrechterformule’. Dit houdt voor de meeste gevallen in dat er voor ieder gewerkt dienstjaar een maandelijkse vergoeding tegenover staat. Afhankelijk van de leeftijd van de werknemer kan deze vergoeding zelfs oplopen tot twee maandsalarissen per dienstjaar. Deze ontslagvergoeding kan op dit moment voor een werkgever een grote kostenpost zijn.

Besteedbaarheid ontslagvergoeding

Volgens het nieuwe plan krijgt een ontslagen werknemer slechts een vergoeding van een kwart- maand per gewerkt dienstjaar, met een maximum van zes maanden. Deze veel lagere vergoeding, mag bovendien door de ontslagen werknemer niet meer vrij besteed worden, maar dient gebruikt te worden voor het vinden van nieuw werk. Het vinden van nieuw werk kan betekenen dat het geld besteed moet worden voor bijvoorbeeld begeleiding of om- en bijscholing.

Akkoord tussen werkgever en werknemer

Wachten tot 2014 met het ontslaan van een werknemer zal in de meeste gevallen dus voordeliger uitpakken voor werkgevers. Toch zal de werkgever nog altijd een ontslagvergoeding moeten betalen aan een werknemer. Terwijl de werknemer niet zal staan te springen om deze vergoeding te besteden aan het vinden van nieuw werk. Hier ligt voor beide partijen dus een mogelijkheid om een akkoord te sluiten, zodat de werknemer voor 2014 kan worden ontslagen en alsnog een ontslagvergoeding in eigen zak kan steken. Voor de werkgever zal dit voordeliger uitpakken doordat deze een lagere vergoeding kan overeenkomen, dan wettelijk staat voorgeschreven.

Meer over de nieuwe maatregelen

Indien u meer informatie wilt over deze maatregelen en wilt bekijken wat de maatregelen omtrent de ontslagvergoeding voor u betekenen, kunt u contact opnemen met RechtNet Advocaten, klik hier voor onze homepage. Wij kunnen u deskundig adviseren over een passende oplossing voor iedere situatie.