Vijf adviezen die een debiteurenverzekering overbodig maken!

Wel of géén debiteurenverzekering?

Verzekeringsmaatschappijen maken tegenwoordig weer volop reclame voor een kredietverzekering en/of debiteurenverzekering. Deze dure verzekeringen bieden bedrijven enige mate van bescherming wanneer klanten hun rekeningen niet betalen. Bij RechtNet Advocaten zijn wij géén voorstander van debiteurenverzekeringen. We geven u vijf adviezen die het afsluiten van een kredietverzekering of debiteurenverzekering in veel gevallen overbodig maken.

Debiteurenverzekering kosten per jaar veel!

De premie van een debiteurenverzekering bedraagt al snel enkele honderden euro’s per jaar. Soms zelfs enkele procenten van de gehele omzet per verzekerde klant. Bovendien wordt bij een eventuele uitkering maar een klein percentage uitbetaald. Ook is er een maximale uitbetaling per claim. Ondanks dat je verzekerd bent, wordt de schade dus vrijwel nooit helemaal vergoed.

De meeste bedrijven betalen hun rekeningen op tijd

Als dat niet het geval is, gebeurt dat in veel gevallen wel nadat een eerste actie is ondernomen. Dit kan bijvoorbeeld een telefoontje of een herinnering zijn. Slechts in een klein aantal gevallen hebben ondernemers hulp nodig om een vordering te innen.

Goed debiteurenbeheer kan veel ellende voorkomen

Verstuur facturen tijdig en leg afspraken over een betalingstermijn vooraf vast. Dat kan bijvoorbeeld in een offerte, opdracht- of orderbevestiging of in de algemene voorwaarden. Als facturen niet binnen de betalingstermijn worden betaald, ga dan na waarom deze niet worden betaald. Misschien is een klant ontevreden, of is hij het vergeten. Het kan ook zijn dat hij even geen geld heeft. Probeer samen tot een oplossing te komen.

Weet met wie u zaken doet!

Door een verhaalsonderzoek te laten uitvoeren, wordt meer duidelijk over iemands financiële situatie. Als iemand al vaker te maken heeft gehad met incassobureaus, deurwaarders en beslagleggingen op eigendommen, is het prettig om dit te weten voordat u in zee gaat met deze persoon. Naast advocaten laten ook deurwaarders, incassobureaus, leasemaatschappijen, kredietverstrekkers, nutsbedrijven, financieringsmaatschappijen, woningbouwcorporaties en het MKB regelmatig verhaalsonderzoeken uitvoeren.

Laat orders vooraf betalen

Indien een klant een grote order bestelt en deze niet betaalt, loopt u ook een groot risico. Om zeker te zijn van betaling, kunt u afspreken met deze klant dat hij (een deel van) de order alvast vooruit betaalt. Zo weet u zeker dat u minder of geen betalingsrisico loopt. Dit speelt met name als u zaken doet met schimmige Ltd’s of andere buitenlandse bedrijven. Bij buitenlandse bedrijven is het een stuk moeilijker incasseren.

Last van wanbetalers?

Krijgt u ondanks deze adviezen toch te maken met een wanbetaler? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten. Wij hanteren voor elke openstaande vordering een eigen aanpak. Daarbij wordt op professionele wijze rekening gehouden met de relatie tussen u en uw klant. Deze maatwerk aanpak, in combinatie met de grote deskundigheid en ervaring van ons incassokantoor, zorgt voor het beste resultaat met oog voor uw relatie met de wanbetaler.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.