Een werknemer van een supermarktketen wil graag doorwerken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, maar hij komt met zijn baas niet tot overeenstemming over de arbeidsvoorwaarden waarop doorgewerkt kan worden. Hierdoor komt geen nieuwe overeenkomst tot stand en eindigt de bestaande arbeidsovereenkomst bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Van een stilzwijgende voortzetting is volgens de kantonrechter in dit geval ook geen sprake.
Bekijk hier onze rechtsgebieden
De feiten op een rijtje: een medewerker van een supermarktketen bereikt op 17 juli 2022 de AOW-gerechtigde leeftijd. Ruim voor die tijd geeft hij aan ook daarna te willen blijven doorwerken. De werkgever stelt daarop een memo op, waarin de voorwaarden zijn benoemd voor het doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd van een medewerker.
Daarna vindt een gesprek plaats tussen de werkgever en werknemer. De werkgever laat hem weten bereid te zijn om mee te werken aan het verzoek om een jaar langer door te blijven werken.
Nieuw dienstverband
Daar zit de kneep in deze zaak. De werknemer is in de veronderstelling dat de werkgever heeft medegedeeld dat hij een jaar langer mag blijven doorwerken, onder gelijkblijvende arbeidsvoorwaarden. De werkgever heeft in een memo echter laten weten dat bij doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd een nieuw dienstverband wordt afgesloten. In het nieuwe contract is na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd bijvoorbeeld geen PTN-toeslag meer opgenomen.
Bekijk hier onze incasso diensten
Geen overeenstemming
De medewerker start later een kort geding bij de kantonrechter. Daarin verzoekt hij om weer aan het werk te mogen en vraagt hij om doorbetaling van het reguliere loon tot zijn nieuwe arbeidsovereenkomst op rechtsgeldige wijze zou zijn beëindigd. In totaal een bedrag van ruim 50.000 euro. Deze vorderingen worden door de rechter afgewezen.
Uit de correspondentie tussen de werknemer en de werkgever blijkt dat de werknemer het aanbod van een nieuwe arbeidsovereenkomst keer op keer heeft afgewezen, of heeft gesteld dat een nieuwe arbeidsovereenkomst een ongewijzigde voortzetting zou moeten zijn van zijn oude contract. Daaruit blijkt volgens de kantonrechter dat beide partijen geen overeenstemming hebben bereikt over de vorm van het contract.
Arbeidsovereenkomst van rechtswege geëindigd
De werkgever heeft immers steeds aangegeven dat de oude rechten van de werknemer niet zouden worden voortgezet. Dit terwijl de man er in zijn correspondentie op is blijven wijzen dat zijn dienstverband onder dezelfde arbeidsvoorwaarden zou worden voortgezet.
Er is ook geen sprake van een stilzwijgende verlenging van de arbeidsovereenkomst, omdat in de toepasselijke CAO vermeld staat dat de arbeidsovereenkomst van de werknemer eindigt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst op 17 juli 2022 van rechtswege is geëindigd.
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.
Vragen? Neem contact met ons op