Een magazijnmedewerkster van een metaalbedrijf in Boxtel scheldt regelmatig haar collega’s en leidinggevende uit. Het bedrijf start daarom een zaak bij de kantonrechter om de vrouw te kunnen ontslaan. De rechter oordeelt dat het metaalbedrijf de vrouw mag ontslaan, maar dat zij wel recht heeft op een ontslagvergoeding.
Bekijk hier onze rechtsgebieden
De vrouw werkt sinds 2019 bij het metaalbedrijf. Al bij haar eerste functioneringsgesprek wordt zij aangesproken op haar onbehoorlijke gedrag en manier van communiceren. Ook krijgt zij in juni 2022 een waarschuwing van het bedrijf nadat zij tijdens een incident flink tekeer gaat tegen haar leidinggevende.
Schriftelijke waarschuwing
Nog geen jaar later krijgt de vrouw na opnieuw een incident een officiële schriftelijke waarschuwing van het bedrijf. Daarin geeft het metaalbedrijf aan dat scheldpartijen en intimiderende uitspraken van de vrouw niet meer worden getolereerd.
In maart 2023 ontving de vrouw na een nieuw incident een officiële schriftelijke waarschuwing. In die brief zei de werkgever geen ‘scheldpartijen’ en ‘dreigende en intimiderende uitspraken’ meer te tolereren. Ook haar geroddel en ondermijning van leidinggevenden zou door het bedrijf niet langer worden geaccepteerd.
Toch gaat het tijdens een teambijeenkomst in december opnieuw fout. Tijdens deze bijeenkomst laat de vrouw zich volgens haar werkgever denigrerend en respectloos uit over collega’s en leidinggevenden. Ook uit ze felle kritiek op de directie. Als de vrouw vervolgens door haar werkgever tijdens een gesprek opnieuw wordt aangesproken op haar gedrag, toont zij geen berouw. Dat is voor het bedrijf de druppel die de emmer doet overlopen. Er wordt besloten om de medewerkster te schorsen met doorbetaling van haar salaris.
Bekijk hier onze incasso diensten
Mediator
Drie maanden later wordt nog een externe mediator ingeschakeld voor een bemiddelingspoging, maar dit levert geen resultaat op. Het metaalbedrijf stapt vervolgens naar de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst aan te vragen wegens verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsrelatie. Het bedrijf vindt dat de vrouw door haar gedrag een onveilige werkomgeving voor haar collega’s heeft gecreëerd en is niet van plan om haar een ontslagvergoeding te betalen. De kantonrechter is het met de werkgever eens dat het gedrag van de vrouw niet door de beugel kan. Daar komt bovenop dat zij laat blijken niet van plan te zijn om haar gedrag aan te passen. De vrouw stelt in de zaak dat zij nog steeds achter de door haar gebruikte woorden staat omdat dit volgens haar de waarheid is. Daarom geeft de rechter groen licht voor de ontslagaanvraag. Het bedrijf moet de vrouw wel een ontslagvergoeding vragen, omdat haar misdragingen niet dusdanig ernstig waren dat zij het recht daarop heeft verspeeld. Volgens de kantonrechter is geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen door de vrouw en kan zij aanspraak blijven maken op de gebruikelijke transitievergoeding.
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.
Vragen? Neem contact met ons op