Verdachten op vrije voeten hebben recht op gratis gesprek met advocaat

Sinds 1 april van dit jaar kunnen verdachten van een strafrechtelijke overtreding, die nog vrij rondlopen, een gratis gesprek met een advocaat krijgen. Het Openbaar Ministerie maakt dit kenbaar in alle uitnodigingen voor verhoren die aan verdachten worden gestuurd. Voor dit zogenoemde standaard consult is geen draagkrachttoets nodig en er wordt ook geen eigen bijdrage opgelegd.

Er is een speciaal telefoonnummer opengesteld door de Raad voor Rechtsbijstand, waarmee een verdachte contact kan opnemen met een bij de Raad ingeschreven strafrechtadvocaat. Het Openbaar Ministerie vermeldt dit nummer ook in de uitnodiging van de hoorzitting, die aan de verdachte wordt gestuurd.

Bekijk hier onze rechtsgebieden

Verdachte neemt zelf contact op met advocaat

Personen die dit nummer bellen, worden in contact gebracht met de advocaat die op deze dag piketdienst heeft in de betreffende regio. Omwille van de privacyregels wordt alleen de naam van de advocaat en het telefoonnummer van zijn kantoor doorgegeven. Deze gegevens zijn ook door iedereen terug te vinden op het internet. Indien een verdachte gebruik wil maken van het standaard consult, dan moet hij zelf contact opnemen met de advocaat. Die wordt hiervan niet vooraf op de hoogte gesteld.

Ingeschreven bij Raad voor Rechtsbijstand

Een verdachte kan ook zelf, zonder tussenkomst van de Raad, een advocaat raadplegen voor een standaard consult.  Deze (jeugd)strafrechtadvocaat moet dan wel bij de Raad voor Rechtsbijstand ingeschreven zijn. Het standaard consult moet worden gehouden in de periode tussen het moment van bekendwording van de advocaat en het moment van de hoorzitting. Voor het voeren van het gesprek is geen specifieke vorm vereist. Dit gesprek kan telefonisch plaatsvinden, maar ook via een beeldverbinding of via een fysieke afspraak.

Bekijk hier onze incasso diensten

Direct een strafbeschikking ontvangen

Er bestaan plannen om het standaard consult ook mogelijk te maken voor verdachten op vrije voeten die direct een strafbeschikking hebben ontvangen van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau), zonder vooraf door het Openbaar Ministerie te zijn gehoord. In zo’n geval kan het standaard consult alleen worden aangevraagd door verdachten van een misdrijf en niet van een overtreding. Het is op dit moment nog niet bekend op welke datum het standaard consult voor deze situaties ingevoerd gaat worden.

Meer weten over dit onderwerp of wilt u in contact komen met een advocaat in Den Bosch? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten op nummer 073 – 615 43 11  dan wel per mail naar info@rechtnet.nl.

Vragen? Neem contact met ons op