Voormalig werknemer moet inloggegevens Facebook overdragen aan werkgever

Wat kun je als bedrijf of instelling doen als een medewerker na beëindiging van het dienstverband weigert om inloggegevens van social media kanalen over te dragen? Het aanspannen van een kort geding bij de rechter kan in zo’n geval uitkomst bieden.

De kortgedingrechter van de Rechtbank Gelderland oordeelde onlangs dat een voormalig medewerkster van een dierenopvangtehuis het beheer van de Facebook-pagina moet overdragen aan haar voormalige werkgever.

Facebook-pagina aangemaakt

In deze zaak was de vrouw tijdens haar dienstverband beheerder van een Facebook-pagina met de naam van het dierenopvangtehuis. Zij had deze pagina via haar eigen Facebook-account aangemaakt. Nadat de vrouw haar arbeidsovereenkomst had opgezegd, vroeg het bestuur van het dierenopvangtehuis de vrouw om de inloggegevens van de pagina over te dragen. Omdat zij dit weigerde besloot de instelling om een kort geding aan te spannen.

In opdracht

Het dierenopvangtehuis is van mening dat de vrouw in opdracht van het dierenopvangtehuis de Facebook-pagina heeft aangemaakt en dat zij de berichten namens het dierenopvangtehuis op deze pagina heeft geplaatst. Volgens de vrouw heeft zij de pagina echter op eigen initiatief aangemaakt en in haar eigen tijd gevuld en beheerd.

Rechthebbende

De kortgedingrechter oordeelt dat het dierenopvangtehuis rechthebbende is ten aanzien van het beheer van de Facebookpagina. De rechter geeft aan dat de vrouw deze Facebookpagina weliswaar zelf heeft aangemaakt, maar dat ze dit deed voor haar werkgever. Bovendien draagt de Facebookpagina de naam van het dierenopvangtehuis en blijkt uit verschillende berichten op de pagina dat alle inhoud daarvan betrekking heeft op dierenaangelegenheden.

Inloggegevens verstrekken

De vrouw moet daarom het beheer van de Facebook-pagina binnen twee dagen aan het dierenopvangtehuis overdragen en de inloggegevens daarvan aan Dierenopvangtehuis verstrekken. Als de ze dat niet doet, moet ze een dwangsom betalen van 1.000 euro per dag.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073-6154311.