Instructiebevoegdheid maakt verbod op mobiele telefoons op werkvloer mogelijk

Een logistiek bedrijf in Tilburg dat het gebruik van mobiele telefoons op de werkvloer heeft verboden, hoeft haar beleid niet aan te passen. In antwoord op schriftelijke vragen in de Tweede Kamer stelt minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het bedrijf op basis van het instructierecht de bevoegdheid heeft om deze maatregel te treffen. Instemming van de werknemers is niet nodig. Voorwaarde is wel dat de instructie redelijk en billijk is.

Bekijk hier onze rechtsgebieden

De instructiebevoegdheid geeft een werkgever de bevoegdheid om te bepalen hoe de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd en dus ook met welke gereedschappen en middelen en dus ook met welke middelen niet.

Niet veilig

In het warehouse van het logistieke bedrijf wordt veel met heftrucks en computergestuurde apparatuur gewerkt. Net als in het verkeer is het daarom niet veilig om tijdens het werk gebruik te maken van een mobiele telefoon. Om toch onderling te communiceren indien dit noodzakelijk is, wordt binnen het bedrijf met portofoons gewerkt. Het bedrijf nam volgens regionale media de maatregel nadat er brand was geweest en medewerkers daarvan filmpjes maakten met hun telefoon. Vakbond FNV noemt het niet veilig om zonder telefoon in een groot distributiecentrum rond te lopen. Het bedrijf geeft aan dat teamleiders wel een mobieltje hebben, zodat ze in geval van nood kunnen bellen. Verder zijn er overal in het gebouw brandalarm knoppen.

Bekijk hier onze incasso diensten

Maak heldere afspraken

Inmiddels heeft het bedrijf de regels iets aangepast en mogen medewerkers hun mobiele telefoon wel weer mee naar binnen nemen, mits ze niet tijdens het werk worden gebruikt. Voor bedrijven die het gebruik van mobiele telefoons onder werktijd te verbieden is het advies om hierover samen met de medewerkers in gesprek te gaan. Maak daarbij heldere afspraken met het personeel en zorg ervoor dat deze afspraken ook zijn terug te vinden in een personeelshandboek, huishoudelijk reglement of iets dergelijks. Zorg verder ook voor een plek waar de werknemers hun telefoon veilig kunnen bewaren. Door duidelijk te communiceren met medewerkers over het gebruik van hun mobiele telefoon op de werkvloer, kunnen zij ook rechtstreeks worden aangesproken indien zij zich niet aan de afspraken houden.

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via info@rechtnet.nl of bel naar 073 – 615 43 11.

Vragen? Neem contact met ons op